Hrustanović: Štete u Čeliću višemilionske

Besana noć je iza građana Tuzlanskog kantona zbog obilne kiše koja je za veoma kratko vrijeme nanijela veliku štetu. Na području općine Čelić proglašeno je stanje prirodne nesreće. Nadležni navode da je najmanje 200 stambenih i drugih objekata poplavljeno, a građane pozivaju na oprez. 

Čelić: Proglašeno stanje prirodne nesreće, poplavljeno najmanje 200 objekata

Na području općine Čelić proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog obilnih kišnih padavina koje su to područje pogodile u petak u poslijepodnevnim satima, javlja Anadolu Agency (AA). Došlo je do izlijevanja rijeke Šibošnice te svih lokalnih vodotoka. Na vanrednoj...

Načelnik općine Čelić Admir Hrustanović kaže da se stanje smiruje.

"Voda se povukla uglavnom, međutim ono što sada pravi probleme, negdje u privrednim objektima imamo vode i negdje oko 50 stambenih objekata još gdje je voda oko njih ne možemo prići. Radimo čišćenje, radimo neke prilazne puteve da bi, kako stambenim tako i privrednim objektima, mogli nesmetano prići. Ono što je sinoć bilo, čitavu noć nismo spavali, dežurali smo i tamo tek poslije ponoći, oko 3 sata se voda u rijeci Šibenici povukla. Ovako nešto je nezapamćemo."

Ističe da su od četiri privredna subjekta koji u Čeliću zapošljavaju preko 150 radnika, sva četiri bila pod vodom.

"Oko 50% plasteničke proizvodnje na području MZ Čelić i Ratkovići je bilo pod vodom i ti plastenici su maltene raznijeti, bujica je odnijela. Bujica je u samom gradu nosila auta. Teško je procijeniti kolike su štete, ali su one zasigurno višemilionske. Kad uzmemo u obzir stambene objekte, poljoprivrednu proizvodnju gdje minimalno 50% stanovništva živi od plasteničke proizvodnje. Ako kažemo da ima mrtvih goveda, da je dosta ljudi izgubilo i svoj stočni fond, zasigurno su štete višemilionske."

Hrustanović navodi da budžet općine Čelić može podmiriti neke osnovne potrebe, te da će im za sanaciju štete biti potrebna pomoć i kantona i Federacije, pa i države.

federalna.ba

Admir Hrustanović Čelić poplave
poplave Južna Koreja
0 10.08.2022 10:08
žrtve Teheran Iran poplave
0 31.07.2022 14:23
žrtve Jemen poplave kiša
0 24.07.2022 15:40
Iran poplave
0 23.07.2022 08:41