Prilog: Amra Ličina

Hoće li BiH do kraja godine imati budžet ili privremeno finansiranje?

Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2024. godinu već uveliko kasni. Godina je pri kraju, ali budžeta nema. Iako je donošenje budžeta za 2023. godinu proglašeno historijskim, sve je izglednije da takav slučaj neće biti kod budžeta institucija za 2024. godinu, te da se polako ide ka privremenom finansiranju.

 

Godinama se u našoj državi izbjegava donošenje državnog budžeta na vrijeme, te se usvajanje problematizira i od njega pravi političko pitanje. Ovaj put, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić predlaže privremeno finansiranje jer, kako je kazao, na taj način će biti ušteđeno više od 37 miliona KM koje nedostaju u budžetu institucija BiH. Poziva i na racionalizaciju troškova jer problem su, tvrdi, troškovi Ministarstva odbrane i agencija za obrazovanje, policijsku podršku, forenzička vještačenja i istraživanja, unapređenje stranih investicija, te Fonda za povratak. Ponudio je izbor: manji iznos koja pojedina ministarstva i agencije traže ili privremeno finansiranje:

“Zamolili smo budžetske korisnike da kažu koje su to stavke gdje se može uraditi određena racionalizacija. Nismo dobili odgovore. Sada je naša obaveza da unutar Ministarstva predložimo budžet koji podrazumijeva upravo ispunjavanje tih kriterija. Taj budžet se, vjerovatno, velikom broju njih neće svidjeti.”

 

 

 

Za Zukana Heleza, ministra odbrane BiH, prijedlog državnog ministra finansija je neprihvatljiv:

„Ispod ove cifre koju sad imamo, budžet neće ići sigurno za Oružane snage, jer ja to neću dozvoliti. Može biti samo povećan.“

 

Također, za državnog ministra finansija i trezora neprihvatljivo je što, posljednjih godina, raste budžet za državne institucije. Tvrdi da je taj rast na štetu budžeta nižih nivoa vlasti:

„Realan život se odvija u entitetima, općinama i kantonima, a ne samo u ovim našim institucijama. S druge strane, struktura našeg budžeta je apsolutno potrošačka. Da li smo svjesni da se od tog iznosa, 963 miliona KM potroši isključivo na plate i različite vidove primanja - milijardu KM.”

 

Manje državi da bi entiteti dobili više nije opravdana računica. Proces koji je započeo sadašnji ministar finansija Bosne i Hercegovine ide u pravcu priče o uštedama i racionalizaciji troškova, svjesno, da bi država otišla u privremeno finansiranje, ocijenio je Šemsudin Dedić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH:

„Sva ova priča oko finansiranja institucija BiH ide u pravcu da entiteti nešto dodjeljuju državi. Zakon je jasan – jedinstven račun trezora – sa njega se prvo isplaćuje vanjski dug države, onda se izdvajaju sredstva za budžet BiH, pa tek onda ostatak sredstava ide u raspodjelu nižim nivoima. Zbog blokade na Fiskalnom vijeću, konstantno se donose entitetski budžeti prije državnog, a  državni se zadržava na nivou ranije godine."

 

Za predstavnike Trojke neprihvatljivo je smanjenje budžeta. Stava su da bi se budžet trebao povećati, te da bi se oko svega trebali dogovoriti da ne bi došlo do privremenog finansiranja, a samim tim i do blokiranja i usporavanja određenih procesa. Albin Muslić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu PSBiH:

„Iz svih ovih okolnosti i svega što čujemo iz sredstava javnog informisanja izglednije je da ćemo mi u 2024. godinu ući sa odlukom o privremenom finansiranju, što nije dobro iz jednog prostog razloga, a to je što tada limitiramo sredstva na prvi kvartal 2023. godine, a tokom 2024. godine.“

 

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva finansija, nacrt budžeta je u pripremi. Plan je bio da do Vijeća ministara BiH dođe još prošlog mjeseca, međutim, taj plan nije realizovan. Nadalje, ovaj dokument prvo mora proći Predsjedništvo BiH, pa tek onda parlamentarnu proceduru. Podsjećamo, iako je osnova za neometano funkcionisanje institucija, usvajanje budžeta je za vladajuće strukture samo političko sredstvo za ostvarivanje određenih ciljeva. U protekle 23 godine, za koliko postoje podaci na internet stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, država je samo šest puta budžet dobila relativno na vrijeme. U ostalim slučajevima, isplate su se vršile na osnovu Odluka o privremenom finansiranju.

 

budžet proračun Federalni radio
sport Federalni radio
0 29.02.2024 23:29
Vijesti u 22 Federalni radio
0 29.02.2024 22:18
sport Federalni radio
0 29.02.2024 18:18
Vijesti u 17 Federalni radio
0 29.02.2024 16:49
sport Federalni radio
0 28.02.2024 23:16
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.02.2024 22:27