HNV BiH osudio ponašanje stranaka koje traže poništavanje Inzkovog zakona
(Izvor: Fena/HNV BiH)

HNV BiH osudio ponašanje stranaka koje traže poništavanje Inzkovog zakona

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV BiH) u petak je oštro osudilo ponašanje stranaka koje su nedavno podržale zaključak Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Iz HNV-a su podsjetili da se zaključkom traži poništavanje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je uveo dopunu Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a kojom se sankcionira veličanje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca, negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

- Podrška ovakvim zaključcima je uvreda za sve žrtve u Bosni i Hercegovini ali i antieuropski i anticivilizacijski čin. Jasno nam je da će stranke koje su predložile navedeni zaključak isti i podržati jer je politika SNSD-a i SDS-a jasna po ovom pitanju – navodi se u priopćenju HNV-a.

Ističu kako su razočarani potezom HDZ-a koji se, kako kažu, kune u europske vrijednosti i koji bi se u političkom smislu trebao zalagati i za Hrvate u Republici Srpskoj.

- Pozivamo HDZ BiH da se ne svrstava na stranu onih koji negiraju postojeće pravomoćne presude protiv ratnih zločinaca i veličaju iste. Ranije u našim priopćenjima smo navodili kako govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca ne bi trebali imati mjesta u našem društvu - navode u HNV-u.

Dodaju kako se ovaj Zakon ne može tumačiti na način da je usmjeren protiv nekog od naroda jer "ne postoji kolektivna krivnja nego isključivo individualna odgovornost".

- Napominjemo još jednom kako se ovim Zakonom sankcioniraju svi oni koji veličaju ratne zločine bez obzira kojem narodu pripadali. Pozivamo političke aktere da se ne kriju iza interesa naroda, a pogotovo kada su u pitanju ratne strahote i na takav način manipuliraju emocijama običnog čovjeka i sve to zajedno iskorištavaju u predizborne svrhe – stoji u priopćenju HNV-a BiH.

federalna.ba/Fena

HNV BiH osuda Inzkov zakon
Bisera Turković Ukrajina Rusija osuda napad
0 08.04.2022 21:19
Rusija nuklearna elektrana osuda svjetski čelnici
0 04.03.2022 09:38
Njemačka osuda Rusija
0 24.02.2022 08:18
EU osuda napad na Ukrajinu
0 24.02.2022 07:25
Sjeverna Makedonija osuda Rusija Ukrajina
0 22.02.2022 10:18
VKBI intelektualci SGV Pokret za ravnopravnost HNV BiH Forum parlamentaraca BiH 1990
0 12.01.2022 16:51