Hidalgo protiv učešća ruskih i bjeloruskih sportista pod nacionalnim zastavama na Olimpijadi
(Izvor: EPA-EFE/Mohammed Badra)

Hidalgo protiv učešća ruskih i bjeloruskih sportista pod nacionalnim zastavama na Olimpijadi

Gradonačelnica Pariza izjavila je kako je nezamislivo da ruskim i bjeloruskim sportistima bude dopušteno da učestvuju na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. pod njihovim nacionalnim zastavama, dodajući da će učiniti sve što može da to spriječi.

Ukrajina je predvodila poziv da se sportistima iz Rusije i njenog bliskog saveznika Bjelorusije zabrani učešće na igrama u Parizu nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u januaru objavio da je otvoren da ih uključi kao neutralne.

- Ne mogu zamisliti da će oni (MOK) donijeti tu odluku da dozvole ruskim i bjeloruskim sportistima učešće na igrama u Parizu 2024. godine - izjavila je gradonačelnica Anne Hidalgo za francuski sportski dnevnik L'Equipe u utorak, 500 dana prije početka Igara.

- Ne mogu ni na sekund da zamislim da bi MOK želio da ostavi takvo naslijeđe. Zato ću učiniti sve što mogu da se to ne dogodi - kazala je.

Sportistima iz Rusije i njenog susjeda Bjelorusije, koji su pomogli invaziju Moskve na Ukrajinu prije godinu dana, otada su zabranjeni nastupi na brojnim međunarodnim takmičenjima.

Prošlog je mjeseca Hidalgo sugerirala da bi ruskim sportistima moglo biti dopušteno da prisustvuju Igrama od 26. jula do 11. augusta kao dijela izbjegličkog tima koji je osnovao MOK, protiveći se učešću ruskih sportista kao neutralnih.

- Moramo djelovati sada. Činjenica da je MOK odabrao Pariz za domaćina ove Olimpijade veoma je snažan znak jer je to prijestolnica ljudskih prava - dodala je ona, ne pominjući ideju o izbjegličkom timu.

- To je glavni grad u kome su zapečaćene sve velike univerzalne deklaracije ljudskih prava od Francuske revolucije. To su zemlja i grad koji ne mogu skrenuti pogled kada su ljudska prava u pitanju – kazala je.

Organizatori Igara više su puta govorili da će se pridržavati svake odluke MOK-a o učešću ruskih i bjeloruskih sportista, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Anne Hidalgo Pariz