Helez posjetio NATO koledž za obranu u Rimu

Helez posjetio NATO koledž za obranu u Rimu

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar obrane Zukan Helez, sa zamjenikom ministra obrane za politiku i planove Slavenom Galićem i zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za resurse general-bojnikom Gojkom Kneževićem danas je službeno je posjetio NATO koledž za obranu u Rimu.

NATO koledž za obranu već više od jednog desetljeća pomaže edukaciju visokih časnika i državnih službenika Bosne i Hercegovine na strateškoj razini.

Domaćin izaslanstvu iz BiH bio je zapovjednik koledža danski general-pukovnik Max Nielsen, kome je ministar Helez zahvalio za svu potporu koju ova institucija daje u razvoju strateške misli, na putu BiH ka euroatlanskim integracijama, koji nema alternativu.

Do sada je iz struktura obrane BiH 12 polaznika završilo polugodišnji tečaj za visoke časnike na NATO koledžu za odbrane, a neki od njih već rade na odgovornim pozicijama pri NATO-u. Sve troškove njihove edukacije je financirao NATO. Također, svake godine na tematskim tečajevima, konferencijama zapovjednika i generala sudjeluju kadrovi MO i OS BiH.

- Jedino snagom kolektivne zajednice kao što su NATO ili EU može se pruži kredibilan otpor i ozbiljna reakcija na agresiju kakvu danas vidimo od strane Rusije u Ukrajini. U tom kontekstu, sigurno da i NATO koledž za obranu, svojom ekspertizom dobrim dijelom pomaže donositeljima odluka u NATO strukturama kako se nositi s današnjim izazovima - istaknuo je Helez.

Dodao je da kritičko razmišljanje, međunarodno pregovaranje, razvijanje rukovodnih vještina među pripadnicima 31 zemlje članice i partnerskih zemljama predstavljaju nemjerljivu vrijednost za brušenje profesionalizma pripadnika OS BiH i službenika MO BiH.

General Nielsen je upoznao goste da Koledž ove godine obilježava 72 godine od utemeljenja i 57 godina od preseljenja u Rim.

Izvještaji sa istraživanja NATO koledža daju visokim liderima NATO-a pravovremene analize i preporuke o aktualnim pitanjima koja se tiču NATO saveza.

Kao odgovor na strateške smjernice koje izdaje Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) i Vojni odbor (MC) NATO-a, misija ovog koledža za obranu je, pored ostalog, da doprinosi djelotvornosti i jedinstvu NATO saveza, podstiče strateško razmišljanje o vojno-političkim pitanjima, priprema odabrane časnike i civilno osoblje za odgovorne dužnosti u strukturama NATO, radi na akademskim studijima i istraživanjima u svrhu potpore širim ciljevima Saveza i slično.

Tijekom ovog posjeta, najavljeno je da će u martu 2024. godine studijska grupa od 50 polaznika NATO koledža iz Rima posjetiti MO i OS BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

federalna.ba/Fena

Zukan Helez NATO NATO koledž za obranu u Rimu
Zukan Helez SNSD Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 27.11.2023 21:00
Jens Stoltenberg NATO Zapadni Balkan
0 27.11.2023 19:55
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez Staša Košarac
0 27.11.2023 17:56
Zukan Helez Dan oružanih snaga BiH press konferencija NATO
0 27.11.2023 12:24
Zukan Helez Tužilaštvo BiH iskaz
0 27.11.2023 11:34