Helez na Političkom forumu u Briselu: EU pomažući BiH jača i vlastitu sigurnost
(Izvor: Fena/Ministarstvo obrane BiH)

Helez na Političkom forumu u Briselu: EU pomažući BiH jača i vlastitu sigurnost

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez učestvuje na Političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine u Briselu.

Helez se prisutnima obratio nakon predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Najprije se osvrnuo na implementaciju nužnih reformi u vezi EU integracija sa akcentom na doprinos institucija odbrane u ovom procesu, a naravno i Vijeća ministara koje ima ključnu ulogu u predlaganju potrebnih zakona.

- Prije svega bih se zahvalio Vijeću za vanjske poslove EU koje je imalo snažnu ulogu da se Vijeću sigurnosti UN-a prenese vjerodostojna slika sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te da Vijeće sigurnosti, usvoji Rezoluciju i produži mandat Misije Althea EUFOR - kazao je Helez.

Također, ministar odbrane BiH iskoristio je priliku da zahvali EU na vrijednoj donaciji u iznosu od 20 miliona eura za jačanje kapaciteta deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.

- Imali smo svečani prijem 34 deminerska i 34 sanitetska vozila za deminerske operacije. Uz ova vozila, primili smo i 150 detektora metala i time je prva tranša u vrijednosti od 10 miliona eura u potpunosti realizirana. Ovo je dalo dodatnu vrijednost našim sveukupnim kapacitetima odbrane ali i povećalo našu spremnost za deminerske operacije u EU, NATO ili UN misijama. Druga tranša od 10 miliona eura također je odobrena i u fazi je implementacije - istaknuo je ministar.

Helez je naglasio da EU, pomažući BiH, ojačava i svoju vlastitu sigurnost, "jer dijelimo Evropski prostor", te je na kraju iskazao zahvalnost EU za pažnju koju posvećuje BiH.

- Najmanje što možemo je da uzvratimo boljom dinamikom na ispunjavanju prioriteta i uslova za početak pregovora, da svu bilateralnu podršku koju imamo usmjerimo na ispunjavanje ovog cilja - zaključio je Helez, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

federalna.ba/Fena

Ministarstvo obrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo obrane BiH
0 13.02.2024 17:43
helikopteri Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo obrane BiH
0 25.07.2023 19:18