Delegacija Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti posjetila Ministarstvo odbrane BiH

Delegacija Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti posjetila Ministarstvo odbrane BiH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović  primio je danas  u službenu posjetu delegaciju Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti (DCAF), saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Delegacija DCAF-a, voditelj programa za reformu sigurnosnog sektora Alexander Walsh i savjetnica u Sektoru za međunarodna savjetovanja Viola Csordas, interesovali su se o rezultatima Ministarstva odbrane BiH na polju poboljšanja upravljanja ljudskim resursima, što je jedna od misija ovog centra. Gosti su također htjeli da čuju i o izazovima sa kojima se susreće odbrambeni sistem u oblasti finansija, personala, nabavki, strukturi, organizaciji i personalnoj popunjenosti OSBiH, odnosno o područjima u kojima mogu da pruže podršku kroz realizaciju međunarodnih projekata.

U saopćenju se navodi da je zamjenik ministra Goganović upoznao  prisutne o svim temama koje su zanimale delegaciju DCAF-a, ukazao na nužnost poboljšanjа uslova boravka i rada pripadnika OSBiH na vojnim lokacijama i njihovog materijalnog statusа.

-Lična primanja i bolji uslovi boravka i rada na vojnim lokacijama sigurno će doprinijeti da se poveća i zainteresovanost mladih da postanu dio odbrambenog sistema, što je u prošloj godini u učinjeno - rekao je Goganović.

On je  ukazao i na važnost  školovanja, obrazovanja i obuke profesionalnih vojnih lica unutar odbrambenog sistema i svakako opremanja Oružanih snaga BiH, kao ključnih faktora za funkcionalne i operativne Oružane snage BiH.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji MOBiH sa drugim zemljama koje pružaju podršku OSBiH u razvoju njihovih kapaciteta, te područjima u kojima Oružane snage BiH pružaju podršku drugim zemljama, odnosno učešću pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru i procesu deminiranja, te pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih nesreća, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

federalna.ba/Fena

Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo obrane BiH
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine javni oglas profesionalna vojna služba
0 27.03.2024 10:13
NATO BiH EU UN Ministarstvo odbrane BiH
0 21.02.2024 13:28
Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine NATO Slovenija
0 24.01.2024 18:26