Prilog: Ermina Jaliman

Grlić - Radman u dvodnevnoj posjeti BiH: Sastanci s Inzkom, Turković, kardinalom Puljićem i reisom Kavazovićem

Hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini tokom susreta sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima istakao je bezuvjetnu podršku Hrvatske putu Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Pojasnio je kako je na tom tragu i non paper koji je Hrvatska u ime skupine od šest država članica ponudila Vijeću za vanjske poslove Unije i o potrebi izmjene Izbornoga zakona u BiH prije općih izbora 2022. godine. Naglašeno je ovo i tokom susreta sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom kojeg je informirao o statusu provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, te dijelom i o njegovom predstojećem izvještaju Vijeću sigurnosti.

Valentin Inzko je ovom prilikom istakao da su brojni prijatelji iz međunarodne zajednice spremni pomoći Bosni i Hercegovini da prevlada sve prepreke u integracionim procesima, ali da se domaći politički akteri moraju pridružiti naporima međunarodne zajednice.On je zahvalio hrvatskom ministru na svim konstruktivnim koracima koje je Republika Hrvatska napravila u odnosu prema BiH na njenom putu evropskih integracija. Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa kolegom iz Hrvatske, kazala je kako misli da su pronašli kompromisnu formulu kako ići dalje i kako riješiti nerazriješena pitanja između dvije zemlje. Razgovarali smo o pitanjima u Blinkenovom pismu, koja govore o malim izmjenama Ustava. Definitivno kako bi se mogle ugraditi odluke Suda u Strazburu, da dođemo u fazu rješavanjia problema Sejdić-Finci, i da kroz reformu Izbornog zakona osiguraju prava svih građana, čime bi se smanjili problemi koji postoje u BiH”, poručila je Turković.

Grlić Radman se tokom dana odvojeno susreo sa reisu-l-ulemom  Huseinom efendijom Kavazovićem i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Primjer saradnje Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH, kao i njenih poglavara, mogao bi biti dobar uzor političarima kako da održavaju komunikaciju i saradnju za dobrobit obje države i oba naroda, kazao je Grlić Radman, te potvrdio da će uz potporu BiH kao državi, Hrvatska nastaviti posebno pomagati Hrvate u BiH, kao i Crkvu, odnosno njen pastoralni rad. Hrvatski ministar vanjskih poslova i sutra boravi u našoj zemlji za kada su najavljeni njegovi susreti s dužnosnicima Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

Gordan Grlić Radman Federalni radio Radio Federacije BiH
Cheerleading Grude Federalni radio
0 06.05.2021 18:07
plin gas Federalni radio
0 06.05.2021 17:31
Vijesti u 17 Federalni radio
0 06.05.2021 17:25
Federalni radio sport
0 06.05.2021 17:24