Grlić Radman nakon sastanka sa Cavusogluom: Hrvatsku i Tursku obilježava iskreno prijateljstvo
(Izvor: AA)

Grlić Radman nakon sastanka sa Cavusogluom: Hrvatsku i Tursku obilježava iskreno prijateljstvo

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu najavio je danas u Zagrebu skoru posjetu predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj, te poručio da njegova zemlja podržava mir, stabilnost i prosperitet regiona.

Cavusoglu je na zajedničkoj pres-konferenciji sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem-Radmanom pohvalio odnose dvije zemlje i međusobnu pomoć prilikom potresa i šumskih požara, te naveo da će zajednički raditi na unapređenju odnosa u svakom pogledu. Podsjetio je da se obim trgovinske razmjene dvije zemlje konstantno povećava, te da će taj ciljani obim biti pet milijardi dolara u narednom periodu od pet godina.

„Nastavićemo podsticati hrvatske poduzetnike da investiraju u Tursku, kao i Turske u Hrvatskoj“, rekao je Cavusoglu i kao potencijalnu oblast za jačanje saradnje naveo odbrambenu industriju. Turski ministar je ukazao na značaj stabilnosti regiona.

„Još jednom smo podvukli značaj mira, stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, a nastavićemo dijalog na bilateralnom i trilateralnom planu“, rekao je Cavusoglu i dodao:

“Stav Turske u vezi s regionom i, posebno BiH, je jasan. Podržavamo stabilnost i prosperitet regije, posebno BiH, podržavamo cjelovitost BiH.”

Podsjetio je na nedavno održani sastanak s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istanbulu, istaknuvši da je Turska na jednakoj distanci sa svim strankama u BiH i „prema svima se ponašamo jednako“.

Cavusoglu je rekao da se izbori u BiH trebaju održati u zakazano vrijeme. „Izbori se trebaju održati na transparentan način u duhu demokratije. Imamo snažan savjetodavni mehanizam, trilateralni mehanizam za koji smo saglasni da nastavimo između Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, pojasnio je Cavusoglu, podsjetivši na pregovore u vezi s izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Kako je rekao, „razgovarali smo kako unaprijediti ove mehanizme savjetovanja, a o ovome ćemo razgovarati i prilikom posjete Bosni i Hercegovini“.

U vezi s pojavom projekcija takozvanih amblema terorističke organizacije PKK na zgradama u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, Cavusoglu je podsjetio da su se te slike pojavile najprije na društvenim mrežama, te kazao da su nadležne službe potvrdile da se to zaista dogodilo.

„To pokazuje koliko su nedostatni zakoni Švedske u borbi protiv terorizma. Teroristička organitacija PKK je prijetnja nacionalnim interesima i Švedske i vidimo da kao taoca drži švedske vlasti. Mi zbog toga želimo vidjeti konkretne korake Švedske kada je u pitanju borba protiv terorizma. Što se tiče Švedske i Finske i njihovog članstva u NATO-u, delegacija Turkiye će boraviti u Briselu, ali smo mi našu odlučnost u vezi s ovim pitanjem već iznijeli NATO-u i objema zemljama“, rekao je Cavusoglu.

Grlić Radman nakon sastanka sa Cavusogluom: Hrvatsku i Tursku obilježava iskreno prijateljstvo

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Zagrebu da su ”Hrvatska i Turska saveznici i partneri” te da između tih dviju država ne postoji niti jedno otvoreno bilateralno pitanje.

Grlić Radman je danas u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, primio ministra vanjskih poslova Republike Turkiye Mevluta Cavusoglua koji boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj u sklopu posjete zemljama Balkana.

"Hrvatsku i Tursku obilježava iskreno tradicionalno prijateljstvo. Mi smo saveznici i partneri. Između naših dviju država ne postoji niti jedno otvoreno bilateralno pitanje", kazao je Grlić Radman na konferenciji za novinare.

Istakao je također kako postoji još prostora za unapređenje odnosa dviju država kada je riječ o gospodarstvu.

"U područjima gospodarske suradnje postoje brojne oblasti za jačanje odnosa, poput energetike, infrastrukturnih projekata, pomorstva, IT sektora, obrambene industrije i turizma", rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da ”Hrvatska iznimno cijeni napore Turske u upravljanju migracijama i zbrinjavaju velikog broja izbjeglica”.

"Turska također kontinuirano podupire Hrvatsku na pristupanju Europskoj organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što je jedan od naših najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta", rekao je šef hrvatske diplomatije.

Istakao je da su tokom sastanka dugo razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i europskoj perspektivi ovih država.

"Posebno pozornost i važnost u našim razgovorima posvetili smo situaciji u Bosni i Hercegovini. To je bila važna tema naših današnjih razgovora. Mi smo saveznici i prijatelji i pridonosimo aktivno političkoj stabilnosti, miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine", naglasio je Grlić Radman te dodao:

"Hrvatska u potpunosti podupire teritorijalni integritet, stabilnost, institucionalnu funkcionalnost i prosperitet Bosne i Hercegovine koji je utemeljen na načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, bez obzira na njihov broj, kao pretpostavci stabilnosti i funkcionalnosti zemlje. Hrvatska se i dalje zalaže za reformu iIzbornog zakona koji je usvojen u postojećem obliku, nepravedan i diskriminirajući, te će stoga sljedeći opći izbori u BiH biti posebno izazovni. Reforma izbornog zakona je nužna kako bi Hrvati uživali ista prava koja uživaju druga dva konstitutivna naroda i bili u mogućnosti birati svoje legitimne političke predstavnike", rekao je Grlić Radman.

Na kraju je ponovio da ”odnosi Hrvatske i Turske imaju veliki potencijal” te da će unaprijediti saradnju na što više područja.

Turski ministar vanjskih poslova će nakon Zagreba doputovati u Sarajevo, a potom će boraviti i u posjeti Prištini, čime će zaključiti regionalnu turneju, koja je obuhvatila još Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

federalna.ba/AA

Mevlüt Çavuşoğlu Gordan Grlić Radman
Recep Tayyip Erdoğan Mevlüt Çavuşoğlu Turska Balkan
0 08.08.2022 12:44
Jasenovac Aleksandar Vučić Aleksandar Vulin Ana Brnabić Milorad Pupovac Nikola Selaković Gordan Grlić Radman
0 17.07.2022 19:45
Gordan Grlić Radman Aleksandar Vučić Hrvatska Srbija
0 17.07.2022 16:52
Mevlüt Çavuşoğlu Srebrenica
0 11.07.2022 09:44
Borjana Krišto Gordan Grlić Radman Andrej Plenković
0 07.07.2022 19:20
Gordan Grlić Radman Zoran Milanović
0 30.06.2022 15:47