Gratz: Odbijam da budem sredstvo u rukama Čovića

Gosti današnjeg izdanja emisije Rezime bili su Dennis Gratz, zastupnik DF-a, i Belmin Zukan, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Sjednica Ustavne komisije je održana, oni su dali pozitivno mišljenje o izmjenama Poslovnika, dok ona Zakonodavno-pravne nije održana - nisu prisustvovali članovi opozicije.

„Da nisam imao obavezu, prisustvovao bih. To je moja obaveza kao člana zakonodavnog tijela, nema razloga da ne prisustvujem sjednicama komisije. Ovo je vrlo simptomatična situacija, u kontekstu uloge komisije, ovdje se radi o Prijedlogu odluka izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, a zapravo se radi o postavljanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, što mi po svaku cijenu želimo spriječiti jer smatramo da je to štetno po BiH i da se krši ustav“, pojasnio je Gratz.

On je naglasio kako se moraju prestati derogirati nadležnosti Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na druga radna tijela – Zakonodavno-pravnu, Ustavnu ili Komisiju za izbor i imenovanje.

„Radi se prije svega o načinu popunjavanja te komisije i oni žele po svaku cijenu da ispune želju Dragana Čovića“, smatra on.

Mi ćemo svakako zakazati sjednicu Zakonodavno-pravne komisije jer je to obaveza i jer moramo proći nekoliko pitanja, kaže Zukan.

„To su prije svega tri zakona koja će biti prve tri tačke dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma 28. Ponudit ćemo bar još dva termina do održavanja sjednice. Ponedjeljak ili utorak sljedeće sedmice jedan termin, a ako on bude neuspješan onda ćemo pokušati i za vrijeme održavanje te sjednice odnosno prije potvrđivanja dnevnog reda“, objašnjava Zukan.

Gratz ističe da je uslov Kluba DF-a, da se popunjavanju Ustavnog suda pristupi, kako kaže, na način kako je to propisao ustav i da imamo listu sa deset kandidata, a ne samo jednim imenom – Marinom Vukojom.

„Ja kategorički odbijam lično da budem sredstvo u rukama Čovića“, kazao je.

Zukan je naglasio da je cilj izmjena Poslovnika da se omogući popunjavanje komisija.

„Ono što je ključno kod ovih izmjena Poslovnika je prije svega da budemo u mogućnosti da kroz Komisiju za izbor i imenovanja popuniti ostala radna tijela. Imamo trenutno šest, uskoro ćemo imati sedam zastupnika koji nisu članovi nijednog radnog tijela. Imamo predsjedavajuću koja je podnijela ostavku, koju komisija ne može razriješiti i ne može imenovati novog predsjedavajućeg. Jako puno je problema“, istakao je.

Ako dođemo u situaciju da Zakonodavno-pravna komisija ne može održati sjednicu, doći ćemo u apsolutnu blokadu zakonodavnog procesa, a prve žrtve će biti dva zakona koja se tiču obrtnika, kategoričan je Zukan.  

Gratz ističe da se konstantno derogiraju institucije BiH, te da ovdje funkcionira samo pritisak javnosti.

„Apelujem da ne dođemo u situaciju u kojoj ćemo instalirati Vukoju sa kvalifikacijama koje su daleko ispod onoga kakve imaju drugi kandidati. Ima ih nekoliko koji su daleko kvalitetniji i ozbiljniji kandidati od Vukoje, koji je bio kadar HDZ-a. Riječ je o opasnoj situaciji. Ova cijela priča koja služi kao alibi da je ovdje sve stalo – pa stoji sve vrijeme, nismo ništa napravili ni kad su ostala radna tijela bila funkcionalna. Imamo sjednice koje se otkazuju, dnevni redovi se skidaju pred sjednicu tek tako“, naglašava on.

Dodaje i da je vrlo upitno hoće li i sljedeće sedmice biti održana redovna sjednica Predstavničkog doma 'jer nam je sutrašnja sjednica otkazana zbog kiše, iz sigurnosnih razloga, prokišnjava krov'.

„Ja ne prihvatam to kao obrazloženje. Očito je nešto trulo i među strankama koalicije. Moj je utisak da se stvara dodatni pritisak na stranke opozicije da ovo kao pustimo, kao deblokadu rada“, rekao je Gratz.

Zukan je predložio da se sjednica pokuša održati u institucijama BiH koje su, kako je naveo, u potpunosti uslovne.

„To ne može preko noći, da tražimo da nam na dva dana ustupe salu“.

Gratz kaže da opozicija ima zamjerke i na sam sadržaj Poslovnika.

„Vrlo problematičnih par prijedloga. U ovom prijedlogu će se opozicija u potpunosti osakatiti. Ovo nije demokratski, ovo je sakaćenje kapaciteta opozicije da se suprotstavi napadima na Ustav BiH“.

federalna.ba

Rezime Belmin Zukan Dennis Gratz