Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo napustila platformu X nazivajući je 'globalnom kanalizacijom'

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo napustila platformu X nazivajući je 'globalnom kanalizacijom'

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u ponedjeljak je objavila da napušta X platformu ranije poznatu kao Twitter, nazivajući je "gigantskom globalnom kanalizacijom" koja "uništava naše demokratije" širenjem zloupotreba i dezinformacija.

Nakon što je kupio Twitter 2022.godine, Elon Musk je otpustio hiljade zaposlenih, među kojima i brojne koji su moderirali sadržaj na platformi. Preimenovana u X, izgubila je nekoliko velikih oglašivača i kritikovana je od mjnogih, među kojima i Bijele kuće, jer nije učinila dovoljno da smanji antisemitizam.

- Ta platforma i njen vlasnik namjerno pogoršavaju napetosti i sukobe – navodi Hidalgo u dugačim objavama na engleskom i francuskom, pominjući manipulacije, dezinformacije, antisemitizam i napade na naučnike, klimatologe, žene i liberale.

Kampanja Hidalgo za pretvaranje Pariza u biciklističku prijestolnicu izazvala je i prezir i pohvale na društvenim mrežama tokom godina, a neki korisnici kritikuju naizgled beskonačan rad i vizuelno neprivlačna radilišta pod hashtagom #SaccageParis (WreckParis).

- Taj medij je postao ogromna globalna kanalizacija i mi bi trebali nastaviti da gazimo u nju? - upitala je socijalistička političarka.

- Odbijam da prihvatim tu zlu šemu - navela je.

Nedavno se našla na udaru kritike zbog putovanja na francuski otok Tahiti, navodno kako bi vidjela website za surfanje na Olimpijskim igrama 2024. godine, ali za koje protivnici kažu da to nije bilo u njenoj nadležnosti, i tokom koga je posjetila svoju ćerku koja tamo živi.

Korisnici X i opozicioni političari koristili su hashtag #TahitiGate kako bi je osudili zbog putovanja koje su djelimično finansirali poreski obveznici, prenosi Reuters.​

federalna.ba/Fena

Pariz Anne Hidalgo
Pariz štrajk prosvjetni radnici
0 07.02.2024 09:13
Pariz Olimpijske igre Eiffelov toranj
0 06.02.2024 12:35
Olimpijske igre Olimpijske igre u Parizu Pariz
0 06.02.2024 11:53
Pariz napad napad nožem
0 03.02.2024 09:17