videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Građani u Tuzli samoinicijativno imenovali most po Đorđu Balaševiću

Da je iza Đorđa Balaševića ostala praznina i tuga, potvrđuju i inicijative građana širom regiona da ulice i mostovi budu nazvani upravo po njemu. U Tuzli je grupa građana još danas, most koji vodi prema Panonskim jezerima, označila pločom sa nazivom „Most Panonskog mornara Đorđa Balaševića“. Iako ovim žele pokazati da je i sam Đorđe bio spona među ljudima, nisu smjeli zaboraviti na sponu između građana i nadležnih institucija, koje o ovome nisu bile obaviještene, a sam proces imenovanja nije prošao neophodnu proceduru.

Ploču su postavili građani koji su se oko ove inicijative okupili prvenstveno na društvenim mrežama. Od ideje do realizacije je prošlo samo nekoliko dana, što potvrđuje činjenicu da za ovaj postupak nisu obaviještene nadležne institucije.

„Nismo tražili dozvole, ja sam to rekao, legalnost ovog postupka je upitna, ali smo se trudili da ova pločica ne remeti ovaj ambijent“, kaže Sinan Alić, jedan od inicijatora.

Problem se ne ogleda u tome da li pločica remeti ambijent, a poštovanje prema Balaševiću nije upitno, kažu nadležni. Problem je u kršenju procedura, ali i želje porodice preminulog.

„Ovdje pismene saglasnosti porodice nema. Vidjeli ste i izjavu gradonačelnika Novog Sada da je želja Balaševićeve porodice da trgovi i mostovi ne dobijaju ime po njemu. Treba poštovati lik i djelo Balaševića, koji zaslužuje veliko poštovanje, ali propisi se moraju poštovati“, ističe gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (SDP BiH).

Inicijatori su složni da inicijativu neće podnositi te kako kažu smatraju da ovim nije narušen integritet i kulturni identitet grada. Građani koji su podržali inicijativu također ne razmišljaju o procedurama i Zakonu. Za njih je bitno da se o Balaševiću svakodnevno govori kako bi mlađe generacije znale o kakvom čovjeku je riječ.

Za Ekrema Hadžića most koji spaja grad i Panoniku je simbol spajanja dobrih ljudi, a Balašević je to sigurno bio.

„Svaki dan im treba pustiti bar pet Balaševićevih pjesama, jer to nisu pjesme, to je poezija, to je nauka“, poručuje Dada Hadžić-Todorović.

Ljubav građana prema ovom umjetniku je zasigurno veća od svih procedura i zakona, ali ne smije biti veća od same Balaševićeve želje, da ulice, spomenici i mostovi ne nose njegovo ime. A čak i da sam Balašević nije tako govorio, bez saglasnosti njegove porodice se ovakve stvari ne smiju činiti, tvrde nadležni. Inicijative građana su poželjne i pohvalne, ali procedure i zakoni se moraju poštovati.

federalna.ba

Đorđe Balašević tuzla
crna hronika BiH tuzla napad
0 27.02.2021 18:48
pločica Đorđe Balašević tuzla
0 26.02.2021 15:06
pločica most Đorđe Balašević tuzla
0 26.02.2021 10:21
tuzla Osijek Petrinja gimnastičari
0 23.02.2021 15:28