Građani Albanije i Kosova vraćeni iz Sirije

Građani Albanije i Kosova vraćeni iz Sirije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije je danas saopštilo da su četiri Albanke i devetoro djece, svi povezani sa Albancima koji su se pridružili ekstremističkim grupama koje se bore u Siriji i Iraku, vraćeni iz jednog sirijskog logora.

U toj grupi koja je stigla na prištinski aerodrom "Adem Jašari", bili su i "drugi građani Kosova koji su napustili paklene kampove" - navodi se u saopštenju, ali se ne iznosi njihov broj. Najmanje jedno lice muškarca vidi se na snimku koji je distribuiralo Ministarstvo.

U govoru na aerodromu albanski ministar unutrašnjih poslova Bledar Čuči je zahvalio američkim vlastima i libanskom generalu Abasu Ibrahimu, koji je imao ključnu ulogu u naporima za repatrijaciju.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svecla nije iznio detalje o vraćenim građanima Kosova, ali je uvjerio da će se specijalizovane ustanove pobrinuti da ih "rehabilituju" i "deradikalizuju".

Čuči je rekao da su 43 albanske žene i djeca čiji su se muževi i očevi pridružili Islamskoj državi i ginuli u borbama vraćene u četiri navrata od 2018. godine. Čuči je rekao da Albanija ima spisak građana koji su još u logorima i da će nastaviti napore da ih vrati.

Kosovo je repatriralo najmanje 121 osobu od 2019. godine.

Stotine ljudi iz Albanije i s Kosova pridružile su se Islamskoj državi i drugim grupama koje se bore u Siriji i Iraku od prošle decenije. Mnogi su poginuli, a njihove udovice i djeca su u sirijskim logorima.

federalna.ba/Srna

Albanija Kosovo Sirija Irak logor ISIL