Grad Mostar u Španjolskoj dobio nagradu za najbolji vinski grad
(Izvor: Fena)

Grad Mostar u Španjolskoj dobio nagradu za najbolji vinski grad

Na petom izdanju nagrade 'Iter Vitis 2022' u Santiago de Compostela u Španjolskoj, tri nagrade su otišle u Bosnu i Hercegovinu, najnoviju članicu Kulturne rute Vijeća Europe Iter Vitis, priopćili su iz mostarske Gradske uprave.

Nagrade su dobili - Grad Mostar za najbolji vinski grad, Grad Trebinje za najbolju održivu destinaciju i manastir Tvrdoš za najbolju praksu koja unapređuje kulturno-povijesno naslijeđe i vino. U ime Grada Mostara nagradu je primio Viktor Rezić.

Vinska cesta Hercegovine je prva ruta na zapadnom Balkanu koja je primljena u "Iter Vitis", a razvoj i promociju ovog projekta u partnerskom odnosu podržavaju USAID Turizam projekt i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Ove godine nagrade su dodjeljivane u 13 kategorija, uz zajedničku nagradu s Putom Feničana, a nazočili su predstavnici deset od 25 zemalja članica: Azerbejdžan, BiH, Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Moldavija, Portugal, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kako su objasnili iz Gradske uprave Mostara, Kriteriji za dobivanje nagrada 'Iter Vitis' su najbolje prakse u oblasti vinskog turizma, kao i inicijative koje štite i promoviraju tradiciju vinove loze i vina i krajolika koji je s njima povezan, inovacije i poštovanje ekološke održivosti.

federalna.ba/Fena

Mostar nagrada vino