Globalno zagrijavanje primarni uzrok suše u Amazoniji prošle godine

Globalno zagrijavanje primarni uzrok suše u Amazoniji prošle godine

Naučnici su utvrdili da je glavni uzrok prošlogodišnje suše u Amazoniji globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskim aktivnostima, a ne El Ninom.

U izvještaju koji je objavila međunarodna inicijativa "World Weather Attribution", koja okuplja klimatske naučnike, navedeno je da su El Nino i klimatske promjene odigrale ulogu u smanjenju padavina u Amazoniji, ali je glavni razlog suše bio porast globalnih temperatura.

Friederike Otto, jedna od autora izvještaja, rekla je:

"Kada bi globalne temperature bile 1,2 stepena niže, vjerovatnoća klimatskih događaja koji se dešavaju svakih 50 godina bi se smanjila. Ako nastavimo da povećavamo temperature, češće ćemo svjedočiti kombinaciji niskih padavina i visokih temperatura".

Regina Rodrigues, jedna od autora izvještaja, navela je da će šume nastaviti funkcionisati kao najveći kopneni ugljični filter na svijetu ako ih zaštitimo.

"Ali ako ne možemo spriječiti ljudske emisije i krčenje šuma, naša borba protiv klimatskih promjena će biti još teža", navela je Rodrigues.

U 2023. godini, koja je zabilježena kao "najtoplija godina na svijetu", zajednicama koje žive u sušnom amazonskom bazenu bila je potrebna pomoć u vodi i hrani jer nisu mogle nastaviti svoje poljoprivredne i ribolovne aktivnosti.

Amazonska prašuma ili Amazonija je najveća svjetska prašuma. Zauzima oko jedne trećine Južne Amerike oko rijeke Amazon. To je ujedno i područje s najvećom svjetskom bioraznolikošću.

federalna.ba/AA

Amazon suša
Amazon Radnici otpuštanje
0 04.04.2024 11:08
suša ekstremne vrućine fosilna goriva
0 15.11.2023 08:30