videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Generalni štrajk radnika RiTE Ugljevik, tri zahtjeva rukovodstvu

Sindikat radnika Rudnika i Termoelektrane Ugljevik stupio je u generalni štrajk. Iz sindikata su postavili tri uslova pred rukovodstvo, naglasivši da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

Proizvodnja će se, dok traje štrajk, održavati minimalno, a štrajk će trajati sve do ispunjenja zahtjeva radnika, koji traže da se hitno poveća cijena rada sa 150 na 170 maraka, kao i izmjenu Kolektivnog ugovora da bi se stvorili uslovi za povećanje plate od 15 posto. Sindikat traži i da se između matičnog preduzeća i RiTE Ugljevik definiše cijena struje koja bi obezbijedila investicije u rudarsku opremu.

"Što se tiče drugog i trećeg zahtjeva, to je dogovoreno i biće riješeno brzo. Što se tiče prvog zahtjeva, to se odnosi na dogovor unutar Elektroprivrede RS-a, tu se mora konsultovati svih 11 zavisnih preduzeća i dogovoriti s direktorom Lukom Petrovićem cijenu rada", rekao je Boban Benović, predsjednik sindikata RiTE Ugljevik.

Prethodno je održana sjednica uprave preduzeća koja je dostavila minimum procesa rada i to se sad poštuje, kažu radnici.

"Sada smo u situaciji da u ovolikoj inflaciji i povećanju cijena ljudi legitimno traže povećanje. Nažalost, ove godine situacija je u RiTE opterećena tehničkim problemima, dvadesetak ispada, loša hidrološka situacija i vrlo je teško obezbijediti novac da bi se ispunili ovi zahtjevi“, poručio je Milutin Tasovac, direktor RiTE Ugljevik.

Radnici očekuju ispunjenje svojih zahtjeva u što kraćem roku. Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je danas da su u upravi ovog preduzeća za to da se pojedina radna mjesta bolje kvalifikuju zbog otežanih uslova za rad i da računaju na punu saradnju sa Sindikatom, te da postoji opravdan razlog za dodatnu analizu svih troškova unutar svakog sistema, pa tako i u rudnicima i termoelektranama.

federalna.ba

RiTE Ugljevik generalni štrajk
štrajk Opća bolnica Konjic Sindikat zdravstvenih radnika generalni štrajk Dom zdravlja Konjic
0 22.11.2022 18:08
Dom zdravlja Konjic generalni štrajk
0 21.11.2022 13:17
Dom zdravlja Konjic generalni štrajk
0 14.11.2022 11:33
zdravstveni radnici TK generalni štrajk
0 29.09.2022 09:38
zdravstveni radnici Vlada TK generalni štrajk
0 28.09.2022 18:45
Kanton 10 generalni štrajk zdravstvo
0 16.09.2022 17:36