videoprilog Elme Agić (Dnevnik 2)

Gdje i kako na odmor?

Sezona je godišnjih odmora. Loša finansijska, ali i neizvjesna epidemiološka situacija često su presudan faktor prilikom izbora mjesta za odmor.

A da je pandemija znatno otežala planiranje putovanja i razvoj turizma, o tome govore i poznavatelji ekonomskih prilika. Dodatni troškovi su plaćanje testova za prelazak granice

“Relativno malo se troši za rekreaciju, odmore, eventualno ljetovanje. Ako bi se planiralo navedeno, vjerovatno bi trebalo više od dvije prosječne plate. Kada govorimo o prosječnoj plati, ona raste, ali ne zbog razloga što se realno to dešava, već zbog činjenice što veći broj zaposlenih osoba je sa minimalnom nadnicom od 400 do 700 maraka i to ustvari diže prosječnu nadnicu u BiH”, objašnjava ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Međutim, za razliku od prošle godine, broj zainteresiranih je mnogo veći. Devedeset posto putnika se odlučuje za ljetovanje van granica naše zemlje, ali postoje i rezervacije za Neum, navode iz turističkih agencija. Najtraženije lokacije su Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Turska i Egipat. No, većih pogodnosti nema. U Turskoj i Crnoj Gori određeni hoteli su uveli za djecu gratis uslugu. Što se tiče ostalih zemalja, svi su zadržali cijene, a neki su ih podigli u odnosu na period prije pandemije.

U zavisnosti od destinacije, mjesta boravka, kvalitete usluge, broja putnika - razlikuju se i cijene. Za višečlane porodice u pitanju su iznosi i od nekoliko hiljada maraka. Međutim, dobra vijest je to što se za svačiji budžet može pronaći odgovarajuća ponuda.

federalna.ba

ljetovanje
odmor ljetovanje
0 05.08.2021 16:48
ljeto ljetovanje Hrvatska Crna Gora Turska
0 15.06.2021 20:55