Francuski baget na listi Svjetske kulturne baštine UN-a
(Izvor: Ilustracija)

Francuski baget na listi Svjetske kulturne baštine UN-a

Baget, mješavina pšeničnog brašna, vode, kvasca i soli, i isto toliko simbol Francuske kao i Eiffelov toranj - stekao je priznanje UNESCO-a pošto je tijelo UN-a u srijedu glasalo za uključivanje bageta na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

Alžirska Rai muzika i tuniski začin harisa su takođe među ovogodišnjim kandidatima za priznanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa od strane UNESCO-a, koji je u ponedjeljak započeo rasprave u Maroku.

Konvencija o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz 2003. ima za cilj da zaštiti i podigne svijest o "nematerijalnom kulturnom naslijeđu zajednica, grupa i pojedinaca o kojima se radi".

- Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi s generacije na generaciju, zajednice i grupe neprestano iznova stvaraju kao odgovor na svoje okruženje, njihovu interakciju s prirodom i njihovom historijom, i pruža im osjećaj identiteta i kontinuiteta, čime se promoviše poštovanje kulturne raznolikosti i ljudske kreativnosti - navodi se u Konvenciji UNESCO-a.

federalna.ba/Fena

UNESCO Francuska baget