Francuska ministrica sporta: Ne postoji ''plan B'' za otvaranje Olimpijade u 2024.
(Izvor: Fena/Paris 2024)

Francuska ministrica sporta: Ne postoji ''plan B'' za otvaranje Olimpijade u 2024.

Ne postoji "plan B" za ceremoniju otvaranja ljetnih Olimpijskih igara u Parizu 2024. - izjavila je francuska ministrica sporta u ponedjeljak, nakon što je muškarac naoružan nožem i čekićem ubio njemačkog turistu i ranio još dvije osobe u blizini Eiffelovog tornja u subotu.

- Nemamo plan B, imamo plan u kome postoji nekoliko podplanova s određenim brojem varijabli prilagođavanja - kazala je Amelie Oudea-Castera za radio France Inter.

Dvadesetšestogodišnji osumnjičenik, francuski državljanin uhapšen nakon napada, zakleo se na vjernost Islamskoj državi u prethodno objavljenom video snimku, izjavio je u nedjelju antiteroristički tužilac Jean-Francois Ricard.

Napad se dogodio na Quai de Grenelle - mjestu koje je također uključeno u planove za ceremoniju otvaranja.

Upitana da li vlada razmišlja o promjeni svog plana održavanja ceremonije na rijeci Seni, sa nekoliko stotina hiljada gledalaca koji se očekuju uz njene obale usred sigurnosnih prijetnji, ministrica je kazala:

"To nije nešto na čemu radimo".

- Imamo kapacitete da obezbijedimo taj događaj - kazala je ona, dodajući da su određeni detalji, uključujući broj dodatnih kulturnih dešavanja oko glavnog spektakla, i dodala je da će sigurnosni radijus biti prilagođen bliže Igrama.

Francuska je u stanju pripravnosti od podizanja praga sigurnosti u oktobru, kada je muškarac porijeklom iz Čečenije nožem ubio učiteljicu u školi na sjeveru Francuske.

Evropski sigurnosni zvaničnici upozorili su na rastući rizik od napada ekstremista u jeku rata između Izraela i Hamasa, a najveću prijetnju vjerovatno predstavljaju napadači "vukova samotnjaka" koje je teško pratiti.

Oko 160 čamaca krenut će 26. jula sa Pont d'Austerlitza na šest kilometara dugo putovanje do Pont d'Iena u dešavanju koje je Tony Estanguet, čelnik organizacionog odbora, opisao kao "jedinstveno i spektakularno", prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Paris 2024 Francuska Olimpijske igre
Milenko Kajganić Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima Francuska
0 29.02.2024 10:33
Andy Murray Olimpijske igre
0 28.02.2024 13:08
torba sigurnosni planovi Olimpijske igre Pariz
0 28.02.2024 09:44
Vincent Collet reprezentacija košarka Francuska
0 26.02.2024 22:56
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije Francuska SKPC Mejdan
0 26.02.2024 08:12