Finski i švedski čitaoci o uključenju u NATO: Putin nam nije dao drugog izbora
(Izvor: The Guardian)

Finski i švedski čitaoci o uključenju u NATO: Putin nam nije dao drugog izbora

Švedska i Finska su predale prijave kako bi mogle postati članice NATO-a. 

Za britanski Guardian sedam čitatelja je iznijelo svoje mišljenje o tome šta bi članstvo u NATO-u značilo za njih i šta misle o ratu Rusije i Ukrajine.

Helsinki, Finska: 'Biramo manje od dva zla'

Miael Viljanen (45), učitelj, kaže: "Osjećam kako govorim u ime mnogih Finaca kada kažem da biramo manje od dva zla. Nikada nisam bio fan NATO-a, ali Putin nam nije ostavio nikakvu drugu opciju. On je uništio povjerenje i jasno stavio do znanja da Rusija nije samo okrutna, već je i ruski režim veoma nepredvidljiv. Neki Finci su oduvijek željeli da se pridruže NATO-u. To mogu razumjeti, ali mislim da nam je neutralnost dobro služila godinama. Rusija je jednostavno onemogućila nastavak toga."

Espoo, Finska: 'Trebali smo ući u NATO kada su to učinile druge baltičke zemlje'

Juhani Viherlahti (80), izvršni direktor i preduzetnik kaže da: "U Finskoj smo navikli vjerovati onome što je dogovoreno – dovoljna je i nečija izgovorena riječ. Lideri Rusije su sada vrlo jasno pokazali da rade upravo suprotno", kaže Viherlahti, te dodaje: "U Finskoj ima puno ljudi ruskog porijekla – većina njih ne želi rat. Osjećam duboku tugu za običnim ljudima u Ukrajini i Rusiji koji pate."

Helsinki, Finska: 'Osjećam da smo propustili mogućnost mira'

Psihoterapeutkinja Katja (56), kaže da: "Sve se dogodilo prebrzo kao da nije bilo drugog izbora. Osjećam da smo propustili mogućnost mira. Pridruživanje NATO-u izgleda vrlo kratkovido sa stanovišta humaniste i pacifiste. Smatram da će naša zemlja biti manje sigurna i Helsinki bi mogao postati laka meta za Putina."

Oulu, Finska: 'Nemam visoko mišljenje o NATO-u ili onome što on radi'

Leif Väisänen (42), renovator kaže da: "Preferiram da Finska i Švedska ostanu nezavisne od NATO-a, da nemaju američke trupe ili drugo oružje jer nisu potrebne ili tražene. Ratom između Rusije i Ukrajine došlo je vrijeme da se prijavimo za pridruživanje NATO savezu", te dodaje: "Nemam visoko mišljenje o NATO-u ili onome što  radi. Ako Finskoj bude dozvoljeno da postane članica, mislim da u zemlji ne bi trebalo da postoji baza NATO-a. Finska mora izjaviti da će ostati odbrambena zemlja unutar NATO-a, jer mi nismo u ratu kao Velika Britanija, SAD i drugi."

Gothenburg, Švedska: 'Mislim da je greška narušiti neutralnost'

Marija (22), radi za tekstilnu kompaniju, kaže: "Švedska je neutralna više od 200 godina. Mislim da je greška narušiti tu neutralnost. Čini se da je odluka ili iz straha od ruske invazije, ili iz inata jer nam je Rusija rekla da to ne radimo", pritom dodaje da: "Bilo kako bilo, strah ili inat nisu dovoljno dobar razlog da se donese tako velika odluka ovako brzo."

Stockholm, Švedska: 'Postojaće cijena za NATO zaštitu'

Karolina Enquist Källgren (30), vanredna profesorica, misli da je odluka donijeta prebrzo i bez realne mogućnosti demokratskog uticaja drugih političkih partija i dodaje: "Socijaldemokrate ne žele da se raspravlja o pitanju NATO-a uoči izbora u septembru, te dodaje:  "Napuštaju 200 godina neutralnosti koja je dobro služila Švedskoj. Također, mislim da će postojati cijena za NATO zaštitu. Izjave Erdogana već signaliziraju šta bi to moglo biti. Mislim da Rusija ima malo interesa za Švedsku, osim ako uđemo u NATO."

Malmö, Švedska: 'Nemamo drugog izbora nego da iskočimo u NATO'

Tuomas Sihvonen, (58), urednik i prevodilac, inače porijekolm iz finske a živi u Švedskoj, kaže da: "Kao Finac koji živi u Švedskoj sa suprugomiz Švedske, oboje smo tužni što NATO nije pokopan istovremeno sa Varšavskim paktom. Oboje su proizvodi prošlog vremena. EU je već tada trebala razviti snažnu evropsku vojnu uniju. Nažalost, sada je prekasno za to."

federalna.ba/ The Guardian

NATO Švedska Finska
Edi Rama Albanija NATO Drač
0 01.07.2022 19:33
Olaf Scholz Njemačka Rusija Ukrajina NATO Evropa
0 30.06.2022 21:13
Turska Recep Tayyip Erdoğan Finska Švedska NATO
0 30.06.2022 20:24
Šefik Džaferović NATO BiH
0 30.06.2022 18:25