EU izdala smjernice o plaćanju ruskog gasa u rubljama

EU izdala smjernice o plaćanju ruskog gasa u rubljama

Evropska komisija (EK) izdala je nove smjernice o tome kako kompanije iz Evropske unije mogu plaćati ruski gas u rubljama bez kršenja sankcija koje je blok uveo Moskvi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Taj potez uslijedio je nakon što je EK prošlog mjeseca objavila da bi plaćanje gasa Rusiji u rubljama predstavljalo kršenje postojećih sankcija.

Nove smjernice kažu da evropske kompanije mogu izvršiti plaćanja Rusiji ispunjavanjem određenih uslova.

Kompanije mogu otvoriti račun u banci koju je Rusija odredila za plaćanje gasa. Međutim, ova plaćanja se mogu izvršiti samo u valuti dogovorenoj u njihovim postojećim ugovorima. Transakcije će se smatrati završenim kada se ta valuta uplati banci.

Budući da kompanije neće poslovati sa ruskom Centralnom bankom dok nabavku ruskog gasa plaćaju u eurima ili dolarima, neće kršiti sankcije EU-a, navode iz EK.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je 31. marta dekret prema kojem "neprijateljske zemlje" moraju plaćati isporuke gasa u rubljama nakon što su zamrznule devizna sredstva ruske Centralne banke zbog rata u Ukrajini, koji je počeo 24. februara.

Rusija je uvela novi sistem plaćanja za isporuku gasa, koji zahtijeva otvaranje bankovnog računa u Gazprom banci gdje bi plaćanje u eurima ili dolarima bilo konvertovano u rublje.

Ruski energetski gigant Gazprom je kasnije objavio da je obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja plaćanja u rubljama.

federalna.ba/AA

Evropska komisija gas rublje
Njemačka gas fosilna goriva
0 19.06.2022 12:36
Evropska komisija status kandidata Ukrajina
0 17.06.2022 12:19
Ursula von der Leyen Volodimir Zelenski Evropska komisija Ukrajina
0 11.06.2022 20:44
Freeport LNG gas SAD Evropa
0 10.06.2022 11:12
Rusija gas Energoinvest
0 31.05.2022 08:30