Razgovarala: Aida Hasanbegović

Erol Avdović za Federalni radio: Tramp persona non grata?  

Donald Tramp i njegovi pomagači mogu se smatrati krivcima za jučerašnji nemire u Vašingtonu. Sjedinjene Američke Države su za mnoge bile svjetlo nade kad je riječ o demokratiji, ali posljednja dešavanja su ipak pokazala da je i američki sistem krhak.

Američki kongres koji je sinoć, zbog upada pristaša predsjednika Donalda Trumpa, na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija, jutros je odbacio prigovore na pobjedu Joe Bidena . Certificiranjem elektorskih glasova iz Vermonta, Biden je prešao brojku od 270 elektorskih glasova i tako zvanično postao novi predsjednik SAD-a. Već sada treba razmišljati o posljedicama sinoćnjeg  napada na američku demokratiju i njene institucije. Na pitanje šta slijedi, Avdović kaže da će u narednih 13 dana postojati jedna vrsta  obazrivosti, s obzirom na nepredvidivost Trumpovih poteza za kojeg se otvoreno govori, nakon što su jučer u Kongresu pale i prve žrtve, kao o nekome ko uz vjerne podržavaoce - šest senatora, ima i krv na rukama. Svi govore o famoznom 25. amandmanu koji je svega tri puta u američkoj historiji upotrebljen i da li će biti aktiviran. Sada se govori o Trumpu kao o psihopati koji je nepredvidiv i kojeg treba osujetiti. Mislim da će prevladati razum i da se neće poslati još jedna  negativna slika o Americi koja sugerira da je Amerika jedna banana država, a ne velika sila, kako je rekao bivši predsjednik George W. Bush.

Nasilje demonstranata pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država. Na pitanje da li će nakon srijede, 6. januara, Trump postati „persona non grata“ u najvećem dijelu Republikanske stranke, Avdović vjeruje da hoće. Ukoliko se to ne dogodi, slijedi najgora sudbina za republikansku partiju. Moglo bi se dogoditi da se partija podijeli ili da svi prihvate da je Trump bio samo negativna historijska epizoda. Nema dilema da je Donald Trump taj koji je isključivo odgovoran, jer je naveo nasilnike sa socijalnih mreža, rasiste i nacionaliste da divljaju u nacionalnoj metropol, navodi Avdović. Ipak, Trump u svakom slučaju ostaje vrh ledenog brijega, kazao je za Federalni radio Erol Avdović.

Erol Avdović Federalni radio
Federalni radio sport
0 23.04.2024 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 23.04.2024 22:18
sport Federalni radio
0 23.04.2024 21:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.04.2024 17:19
Federalni radio sport
0 21.04.2024 23:01
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.04.2024 22:49