Erdogan ponovo zaprijetio da će blokirati pristupanje Švedske i Finske NATO-u

Erdogan ponovo zaprijetio da će blokirati pristupanje Švedske i Finske NATO-u

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ponovo je zaprijetio da će blokirati pristup Švedske i Finske NATO-u ako ne ispune zahtjeve Ankare, javlja AFP.

Turska će, rekao je danas Erdogan, zamrznuti postupak ulaska Švedske i Finske u NATO ako te dvije zemlje ne održe obećanje o protuterorističkim akcijama koje su dale prošlog mjeseca, dodajući da "Švedska zasad nije ostavila dobar dojam".

Finska i Švedska su se prijavile za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ali Turska je odmah pokazala otpor toj ideji te optužila te dvije nordijske zemlje da podržavaju grupacije koje Turska smatra terorističkim.

Ove tri zemlje su prošlog mjeseca potpisale sporazum na samitu NATO-a u Madridu, nakon čega je Ankara podigla veto na ulazak Švedske i Finske u alijansu, ali pod uslovom da te dvije zemlje ispune obećanja vezana uz navodne terorističke grupe i izvoz oružja.

Turska je potom objavila da će "podrobno pratiti" implementaciju sporazuma prije nego što ratificira ulazak Švedske i Finske u NATO.

federalna.ba/Fena

Tayyip Erdogan NATO Turska Švedska Finska