videoprilog Hasana Gabele (Federacija danas)

Epidemiološka situacija u Goraždu teška, nadležni apeluju na poštivanje preporuka

Lokalni izbori u mnogim gradovima BiH dolaze u vrijeme širenja pandemije korona virusa, što podrazumijeva primjenu posebnih mjera zaštite na glasačkim mjestima. Izuzetak nije ni grad Goražde, gdje je od GIK-a izdato uputstvo o mjerama zaštite, a iz Ministarstva obrazovanja ovog kantona saopštili su da učenici srednjih i osnovnih škola, sedmicu nakon izbora neće pohađati nastavu u školama, već će se preći na online sistem zbog dezinfekcije svih obrazovnih ustanova na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Četrnaest novozaraženih u posljednja 24 sata, ukupno 230 zaraženih, te 724 u izolaciji, trenutno je epidemiološko stanje na području BPK Goražde. Situacija je izuzetno teška, tvrde nadležni, te apeluju na poštivanje preporuka Kriznog štaba.

Kako se u nedjelju održavaju lokalni izbori, iz GIK-a Goražde su poručili da građani svoje biračko pravo mogu ostvariti isključivo uz poštivanje epidemioloških mjera.

„Obavezna je fizička distanca i na biračkom mjestu i ispred njega, te obavezno nošenje maske jer ni jedan glasač neće moći glasati bez nje i obavezna dezinfekcija ruku“, istakla je Amira Borovac, Amira Borovac, predsjednica GIK Goražde.

Sve ove mjere važe i za one koji su u biračkim odborima. S obzirom na to da se glasanje na svim izborima odvija uglavnom u zgradama osnovnih i srednjih škola, u sedmici nakon provedenih izbora Krizni štab je izdao naredbu o načinu postupanja u obrazovnom sistemu.

„Jedna od konačnih odluka koje se moramo svi pridžavati je da će se u periodu dok se škole ne dezinfikuju nastava obavljat online“, kaže Arman Bešlija, ministar obrazovanja BPK Goražde.

Odluka o online nastavi odnosi se na cijelu sedmicu nakon provedenih izbora. U zavisnosti od razvoja situacije, nakon tog perioda nastava će se odvijati u školama. 

federalna.ba

Goražde
Goražde pokazna vježba Civilna zaštita
0 16.09.2023 14:31
Goražde MUP BPK zaplijena narkotika
0 12.09.2023 13:05
Goražde Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
0 11.09.2023 12:42