Energetska kriza u Evropi povećala cijene ogrijevnog drveta
(Izvor: Ilustracija)

Energetska kriza u Evropi povećala cijene ogrijevnog drveta

Evropska energetska kriza, izazvana smanjenom isporukom prirodnog gasa Rusije tokom njenog rata protiv Ukrajine, primorala je stanovnike nekih evropskih država da se okrenu jeftinijim izvorima grijanja kao što je ogrijevno drvo.

Pošto sve više ljudi pravi zalihe, cijene su naglo porasle, prijavljivane su nestašice i krađe i strah od uticaja povećanog zagađenja vazduha i sječe drveća na životnu sredinu. Lideri Moldavije zabrinuti su da bi nadolazeća zima mogla da bude posebno teška za mnoge stanovnike zbog visoke cijene struje i grijanja jer su se evropske cijene prirodnog gasa trostruko povećale u odnosu na početak 2021. uprkos padu s rekordnih vrijednosti zabilježenih u augustu.

Potražnja za ogrijevnim drvetom nije ograničena samo na siromašnije zemlje poput Moldavije, već je porasla i u bogatijim regionima Evrope.

Državne šume Njemačke, Poljske i Češke imaju mnogo veću potražnju za ograničenim količinama ogrijevnog drveta koje prodaju u okviru svog održivog upravljanja šumama.

Njemačka agencija za statistiku navela je da su cijene ogrijevnog drveta i peleta napravljenih od piljevine koji se mogu koristiti za centralno grijanje kuća porasle za preko 85 odsto u augustu u odnosu na godinu dana ranije.

U Velikoj Britaniji cijene ogrijevnog drveta također rastu.

Češke državne šume, koje prodaju drvo samo za kućnu potrošnju, morale su da ograniče količinu ogrijevnog drveta koje se prodaje pojedincima kako bi spriječile špekulativne kupovine. U Poljskoj je potražnja za malim ogrijevnim drvetom iz državnih šuma porasla za 46 odsto, a za većim ogrijevnim drvetom za 42 odsto do kraja augusta u odnosu na godinu ranije.

federalna.ba/Beta

Evropa ogrijevno drvo
Socijalna nejednakost Evropa
0 14.01.2023 10:50
Evropa globalno zatopljenje
0 10.01.2023 23:18
Evropa ilegalne migracije
0 01.01.2023 12:41
Evropa Doček Nove godine
0 01.01.2023 09:22
Ukrajina rat ekonomija Evropa
0 30.12.2022 08:56