Elon Musk i „Tesla“ iza tajnog projekta za snabdijevanje Texasa strujom
(Izvor: Mark Felix/Bloomberg)

Elon Musk i „Tesla“ iza tajnog projekta za snabdijevanje Texasa strujom

Projekat „Gambit“ za skladištenje energije obezbijediće dovoljno struje za 20.000 domova po ljetnim vrućinama. Milijarder Elon Musk i kompanija „Tesla“ rade na razvoju tajne megabaterije koja će biti povezana sa električnom mrežom u Texasu, koja je zakazala tokom nedavnih vremenskih nepogoda.

Baterija snage 100 megavati gradi se u gradiću Angletonu u Teksasu i biće dovoljno velika da napaja oko 20.000 domova tokom ljetnjeg pika potrošnje struje, navodi Bloomberg.

"Gambit Energy Storage", podružnica konglomerata „Tesla“, izgleda da je razvila i izgrađuje postrojenje za skladištenje energije.

Warren Lasher, direktor sistemskog planiranja u Teksaskom savjetu za električnu pouzdanost, navodi da je "Gambit Energy Storage" uredno registrovana kompanija, kao i da je za 1. juni najavljen komercijalni početak poslovanja. 

Podaci pokazuju da kompanija dijeli adresu sa „Teslom“ u Freemontu u Kaliforniji. Ipak, zvaničnih saopštenja nema, a radnici na terenu pokrivaju opremu.

Uprkos tome što su električni automobili najpoznatiji proizvod kompanije „Tesla“, Musk je uvijek velike nade polagao u „Tesla energy“, kompaniji koja obezbjeđuje električnu energiju.

„Energija i poslovanje u tom sektoru veći su od posla sa automobilima“, govorio je više puta Musk.

Kompanija „Tesla“ je veći dio svog fokusa nedavno usmjerila na Teksas, a Musk je prošlog decembra potvrdio da se iz Kalifornije preselio u tu američku saveznu državu.

Ogroman proizvodni pogon kompanija gradi u blizini grada Austina u Teksasu, gdje će se praviti automobili Tesla Cybertruck i Model Y.

Milijarder i preduzetnik takođe želi da podigne grad, nazvan Starbase, oko postojećeg postrojenja „Space X“ u okrugu Cameron u Texasu, gdje se izvodi testiranje prototipa raketa „Mars Starship”.

federalna.ba/independent.co.uk

Elon Musk Gambit tajni projekat
grad na Marsu Elon Musk
0 18.05.2021 14:44
Elon Musk Bitcoin
0 13.05.2021 07:59
Elon Musk Jeff Bezos
0 04.05.2021 08:33
Elon Musk Saturday Night Live
0 27.04.2021 09:07
Elon Musk Tesla Tesla Model S Plaid
0 24.03.2021 10:12