"Ekonomska aktivnost u eurozoni stagnirala posljednjih mjeseci"
(Izvor: Fena/Arhiv)

"Ekonomska aktivnost u eurozoni stagnirala posljednjih mjeseci"

Gospodarska aktivnost u eurozoni je stagnirala u posljednjim kvartalima i očekuje se da će ostati slaba do kraja godine, rekla je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde Evropskom parlamentu tokom svog obraćanja u ponedjeljak.

Lagarde je blagi pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u trećem tromjesečju pripisala kombinaciji faktora, uključujući "širi utjecaj viših kamatnih stopa, slabu inozemnu potražnju i slabljenje poticaja ponovnog otvaranja gospodarstva nakon pandemije", javlja SEEbiz. 

Ona je, međutim, izrazila optimizam u pogledu gospodarskog oporavka bloka u narednim godinama, navodeći daljnji pad inflacije, oporavak prihoda kućanstava i rastuću potražnju u tom području.

Što se tiče inflacije, Lagarde je priznala da će plate i dalje igrati ključnu ulogu u pokretanju domaće inflacije.

Iako je očekivala da će se popuštanje inflatornih pritisaka nastaviti, "srednjoročni izgledi za inflaciju i dalje su okruženi znatnom neizvjesnošću", rekla je.

Što se tiče monetarne politike, Lagarde je potvrdila da će buduće referentne kamatne stope ECB-a biti postavljene na "dovoljno restriktivne razine koliko je to potrebno" kako bi ispunila svoj cilj smanjenja inflacije na dva posto.

- Odgovarajuća razina i trajanje ograničenja nastavit će se određivati na način ovisan o podacima, procjenjujući izglede za inflaciju, dinamiku temeljne inflacije i snagu prijenosa monetarne politike - rekla je.

ECB će osigurati stabilnost cijena i podržati zelenu tranziciju gospodarstva eurozone, istaknula je Lagarde, prenosi Xunhua.

federalna.ba/Fena

Evropa Evropska centralna banka inflacija BDP Christine Lagarde