Egipat otvara drevnu grobnicu kralja Đosera nakon restauracije

Egipat otvara drevnu grobnicu kralja Đosera nakon restauracije

Egipat je u utorak otkrio drevnu grobnu strukturu koja pripada kompleksu groblja kralja Đosera, faraona koji je živio prije više od 4.500 godina, nakon opsežnih restauracija tog mjesta.

Struktura, poznata i kao južna grobnica, uglavnom se nalazi pod zemljom i uključuje labirint hodnika, ukrašen hijeroglifskim rezbarijama i pločicama. U centralnom pogrebnom oknu nalazi se masivni sarkofag obložen granitom iz egipatske treće dinastije.

Međutim, faraon zapravo tu nije bio sahranjen već u obližnjoj čuvenoj Stepenastoj piramidi. Dvije strukture čine dio kompleksa Saqqara u blizini Kaira - jednog od najbogatijih arheoloških nalazišta u zemlji, javlja AP. 

Stepenasta piramida je najstarija poznata piramida i jedan od prvih primjera monumentalne arhitekture iz antičkog svijeta, prema UNESCO-u. Vjeruje se da je bila inspiracija za piramide u Gizi.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete i turizam saopćilo je da je ovosedmično otvaranje grobne zgrade označilo završetak restauratorskih radova koji su započeli 2006. godine i uključivali su jačanje podzemnih hodnika, obnovu rezbarija i popločanih zidova te postavljanje rasvjete. Grobnica je od utorka otvorena za javnost.

Osim južne grobnice, na platou Saqqara nalazi se najmanje 11 piramida, uključujući Stepenastu piramidu, kao i stotine grobnica drevnih službenika i drugih mjesta koja sežu od 1. dinastije (2920. pne.-2770. pne.) do koptskog perioda (395-642).

Lokalitet Saqqara dio je nekropole egipatske prijestolnice Memfisa koja uključuje slavne piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Sir, Dahshur i Abu Ruwaysh. Ruševine Memfisa su 1970 -ih proglašene svjetskom baštinom UNESCO -a.

federalna.ba/Fena

Egipat
Feryal Abdelaziz Egipat akademija
0 06.09.2021 15:49
žrtve saobraćajna nesreća saobraćajna nezgoda Egipat
0 05.09.2021 14:01