videoprilog Maide Muhović (Federacija danas) (Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET)

Džaferović-Stoltenberg: Neprihvatljivo uslovljavanje bilo čijeg NATO puta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas u sjedištu NATO-a u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Odgovarajući na pitanje o susretu sa Milanovićem, te kako komentira svojevrsne ucjene hrvatskog predsjednika, Jens Stoltenberg je kazao da jeste razgovarao s njim i da je izrazio zabrinutost, ali i da je razgovarano i o drugim stvarima. Dodao je da je siguran da će partnerstvo sa NATO-om i jačanje veza biti prepoznato, te da će se nastaviti sa političkim dijalogom nakon sastanka u Madridu.

"Izborni zakon je unutrašnje pitanje BiH i  i mi ćemo o tome odlučivati. Mnogo napora je uloženo da implementiramo brojne odluke, to dobro znaju i SAD i EU i zašto ti pregovori nisu uspjeli i na kome leži ta odgovornost. Neprihvatljivo je da bilo ko uslovljava NATO put bilo koje zemlje izmjenama unutar BiH. Dalje želim reći da nema nikakvog mirnog razlaza u BiH, neka to znaju i drugi, ni teritorijalnih i etničkih podjela. Postoji Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina mukotrpnih reformi i to nije moguće tek tako poništiti", rekao je Džaferović dodavši da je uvjeren da će se očuvati mir i stabilnost, da će biti poništene odluke u RS, a koje se tiču udara na Ustavni poredak i da će reformski put BiH biti nastavljen.

„Razvoj, NATO historija u BiH, naše zalaganje u zaustavljanju rata se nastavlja. Mi smo pomogli stvoriti mir i nastavljamo sa svojim prisustvom i podrškom mi smo posvećeni na održavanju mira i stailonosti. Naravno da smo zabrinuti za neke zapaljive retorike iz RS i to je praktičnu podršku kako ojačati naše prisustvo, ali i na drugim područjima koja su od važnosti u očuvanju mira. Cilj je da spriječimo nestabilnosti, neki novi rat u saradnji sa veoma cijenjenim partnerom BiH“, kazao je Stoltenberg.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u sjedištu NATO-a, Stoltenberg je rekao da alijansa čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

"Naš politički dijalog i praktična saradnja su važnije nego ikad imajući u vidu brutalni rat protiv Ukrajine i maligni uticaj Rusije na regiju. NATO će učiniti još više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju s BiH. To bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta i jačanje naše saradnje u pogledu lakog i malog naoružavanja u borbi protiv terorizma, upravljanju kriznim situacijama i cyber sigurnosti”, naglasio je Stoltenberg.

Rekao je da "intenziviranjem političke i praktične pomoći NATO može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualnu buduću agresiju".

Sagovornici su razgovarali o NATO ulozi u operaciji Althea u BiH, pri čemu je Stoltenberg rekao da alijansa nastavlja podržavati ovu važnu operaciju Evropske unije.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija u BiH i da su ključne za stabilnost BiH te da se moraju očuvati.

“Pozivam sve snage da zaustave retoriku podjele i poduzmu konkretne mjere na pomirenju”, istakao je Stoltenberg.

Dodao je da je NATO dugoročno opredjeljen da pruži podršku kako bismo osigurali mir i sigurnost u regionu,

"Zabrinuti smo i pažljivo pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Repubike Srpke i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta”, rekao je Stoltenberg i dodao:

"Želimo raditi na izgradnji kapaciteta prilagođenih za BiH. Cilj je da spriječimo novu nestabilnost, novi rat, zato smo tamo kako bismo očuvali mir i blisku saradnju s BiH."

Džaferović: NATO je garant Daytonskog sporazuma

BiH je država u kojoj je NATO savez uradio mnoge važne stvari, zaustavio rat i uspostavio mir i radio na implementaciji Daytonskom mirovnog sporazuma. NATO je garant Daytona, izjavio je na današnjoj press konferenciji u Briselu predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Sastanak je bio konstruktivan. BiH je aspirantica za članstvo u EU. Predali smo Akcioni plan 2009. godine", podsjetio je Džaferović. 

Međutim, napomenuo je da postoje političke snage u BiH koje osporavaju put države ka EU i NATO integracijama. "Uvjeren sam da će NATO nastaviti štiti mir što je posebno važno zbog mogućeg preljevanja krize iz Ukrajine. U BiH postoji ruski uticaj i otvorene prijetnje s ruske srane, a to radi ruski ambasador", kazao je Džaferović.

Predsjedvajući Predsjedništva je zamolio da se na samitu u Madridu da snažna podrška NATO putu iBiH  da se ojača NATO štab u Sarajevu. 

Također se zahvalio se na podršci Oružanim snagama BiH i da se saradnja unaprijedi.

federalna.ba

Šefik Džaferović Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg NATO samit
0 27.06.2022 13:44
Šefik Džaferović Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 10:37
Šefik Džaferović Michelle Bachelet
0 21.06.2022 19:54
Jens Stoltenberg Ukrajina
0 19.06.2022 08:50