videoprilog Maide Muhović (Dnevnik 2)

Dva prijedloga teksta za spomenik na Kazanima, brojne reakcije

Šta bi trebalo pisati na spomen-obilježju žrtvama na Kazanima? Ukratko, dva prijedloga i brojne reakcije. Sve je počelo nakon što je na sjednici Gradskog vijeća usvojen prijedlog za podizanje spomen-obilježja, koji je sačinila i uputila Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva. U međuvremenu, prijedlog teksta ima i Naša stranka.

Šta treba pisati na spomen obilježju na Kazanima. Prijedlog prvi: “Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”.

Ovo je prijedlog Benjamine Karić, gradonačelnice Sarajeva. No, s ovim nisu zadovoljni u Našoj stranci, pa su iznijeli svoj. Ovo je prijedlog drugi: “Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših komšinica i komšija za čija su ubistva osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.”

“Moram priznati da sam apsolutno protiv incijative Naše stranke. Naša hrabra, herojska Armija BiH, koja je odbranila ovaj grad i ovu državu ne zaslužuje nikakvu negativnu konotaciju. Za zločin na Kazanima je u najtežem periodu osuđeno 14 osoba”, ističe gradonačelnica Karić.

“Mi smo bili zadovoljni tekstom na samom spomeniku jer je on, čini mi se, sporazumno rješenje, a sporazum između istine i neistine uvijek ide na štetu istine. Tako da smo mi u ovom slučaju sigurni da je naš prijedlog i skladu sa sudskim presudama, u skladu sa stvarnim stanjem i kao takvog ćemo ga iznositi i do za njega se boriti”, navodi Adi Škaljić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Tako se Naša stranka našla između partnera Trojke. NiP neće podržati prijedlog Naše stranke.

“Ja sam za da se navedu lica koja su to počinila, ali ne da stoji Armija BiH, koja se upravo borila protiv takvih stvari”, poručuje Alem Logo vijećnik Naroda i pravde u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

SDA osuđuje pokušaj Naše stranke da, kako navode u saopćenju, izjednači sve strane tokom agresije na BiH, optužujući Armiju RBiH za zločine na Kazanima:

“Ne smije se optuživati časna Armija RBiH, zločin na Kazanima su počinili odmetnuti pojedinci kojima je suđeno.”

Ubrzo su uslijedile i reakcije boračkih i udruženja žrtava. Kako onih iz Federacije tako i onih iz RS-a.

“Smatarmo i potpuno smo uvjereni da sam naziv Armije RBiH ni u kom kontekstu ne treba stajati na tom spomen-obilježju”, kaže Ismet Godinjak, predsjednik Saveza udruženja dobitinka najvećih ratnih priznanja KS-a.

“Mora ispod pisati da su to žrtve zločinaca iz bošnjačkog naroda”, smatra Milan Mandić, predsjednik Udruženja nestalih Sarajevsko-romanijske regije.

Neophodno je kompromisno rješenje. Jasno poručuju iz Srpskog građanskog vijeća.

“Trebalo bi ići s rješenjem koje je prihvatljivo za sve. Najlakše je doliti ulje na vatru i praviti nove probleme”, ocjenjuje predsjednik SGV-a BiH Zoran Jovanović.

Oba ponuđena teksta su neprihvatljiva za Miru Lazovića. Kaže da neko ko dolazi na Kazane i ko će čitati tekst mora znati šta se desilo:

“Iz ponuđenih tekstova se to ne vidi, a pogotovo sam protiv toga da se cijela Armija RBiH stavlja u kontekst ratnih zločina, što apsolutno nije prihvatljivo. Pojednici su napravili zločine, a Predsjedništvo RBiH je 1993. pokazalo da je u stanju sankiconisati incidente koji su se desili i da je u stanju sačuvati čast i moral Armije RBiH.”

Konačan broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen, a za ubistva počinjena na ovoj lokaciji te neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca tokom i neposredno nakon rata osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigade Armije RBiH, kojom je komandovao Mušan Topalović Caco.

federalna.ba

Kazani
Federalni radio Kazani
0 15.11.2021 18:01
spomen-obilježje Kazani
0 15.11.2021 13:11
ekshumacija Kazani Srebrenica
0 13.07.2021 14:23