Đukanović: Politički revanšizam prioritet nove Vlade Crne Gore
(Izvor: AA)

Đukanović: Politički revanšizam prioritet nove Vlade Crne Gore

Prioritet nove Vlade je politički revanšizam i obračun sa pojedincima, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da je, zbog kompromitacije bezbjednosnog sistema i anticivilizacijskih poruka, ugrožen i međunarodni ugled države.

Đukanović je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare na Cetinju kazao da je zabilježeno dosta poteza nove Vlade koji izazivaju podozrenje javnosti.

“Prioritet Vlade je politički revanšizam. Umjesto da se sistem unaprjeđuje, on se razgrađuje“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, na sceni je obračun s pojedincima, od zdravstva, tužilaštva do obrazovanja.

„Imamo ugrožavanje međunarodnog ugleda Crne Gore, kako zbog kompromitacije bezbjednosnog sistema, tako i zbog anticivilizacijskih poruka", kazao je Đukanović.

Rekao je da 21. maj uvijek iznova budi posebne emocije i ponos kod građana Crne Gore, posebno na Cetinju, simbolu crnogorskog državnog dostojanstva i prijestolu crnogorske slobode i vječnosti.

Đukanović je kazao da su građani Crne Gore svih vjera i nacija tog majskog dana izrazili svoju slobodnu volju mirnim demokratskim putem.

“Ona je i tada i danas većinski značila nepokolebljivo da suverenoj, nezavisnoj, međunarodno priznatoj, građanskoj, multietničkoj, evropskoj Crnoj Gori. Naša obaveza je da stalno unapređujemo i branimo tekovine Dana nezavisnosti”, poručio je Đukanović.

Crna Gora je danas, kako je ocijenio, stabilna multietnička zajednica, uvažen i pouzdan susjed, poštovan partner i saveznik u Evropi i na globalnoj sceni.

Đukanović je rekao da je prošla godina bila po mnogo čemu jedinstvena, ne samo za Crnu Goru, već za čitav svijet.

“Prvi put od uvođenja višestranačja, na parlamentarnim izborima 30. avgusta promijenjena je vlast u Crnoj Gori. I to je pokazatelj demokratskog razvoja u proteklih 15 godina”, naveo je Đukanović.

Naglasio je da su prvi put u Crnoj Gori rezultate nekih izbora priznali svi učesnici.

“Bez obzira što je izborni proces bio pod žestokim pritiscima iz inostranstva. To je novi iskorak u političkoj kulturi i demokratskom sazrijevanju crnogorskog društva. Takav utisak dodatno je učvršćen procesom neometane tranzicije vlasti”, naveo je Đukanović.

Podsjetio je da je bilo podozrenja da li Crna Gora ima demokratskih kapaciteta za mirnu tranziciju.

“I domaćoj i stranoj javnosti pokazali smo neutemeljenost takvih sumnji. Konstituisan je ubrzo novi parlament, a početkom decembra Crna Gora je dobila novu Vladu”, rekao je Đukanović.

Kazao je da je nova Vlada izabrana prije nepunih pola godine što, kako je naveo, nije dugo vrijeme, ali jeste dovoljno za prve ocjene.

Posebno je, kako je naveo, zabrinjavajuća nedovoljna kompetentnost institucija da se na djelotvoran način suoče s problemima i posljedicama u različitim sferama.

„Umjesto toga, prioritet nove Vlade je brutalan politički revanšizam prema predstavnicima ranije vladajuće koalicije, posebno prema ranije i sada najsnažnijoj političkoj partiji u Crnoj Gori“, istakao je Đukanović.

Ocijenio je da su kompetencije i profesionalizacija u državnoj službi izgubile korak s partijsko-političkim interesima, što će, smatra Đukanović, ostaviti dugoročne negativne posljedice po razvoj Crne Gore.

Posebno, dodao je on, zabrinjava odsustvo svijesti i razumijevanja donosilaca odluka o stepenu opasnosti mnogobrojnih poteza koji direktno zadiru u pitanja nacionalnog identiteta, time i po stabilnost zemlje.

„To već, izvjesno ne djeluje kao izraz nekompetentnosti. U pitanju je loša namjera. Prema Crnoj Gori i njenom građanskom karakteru“, rekao je Đukanović.

Istakao je da su multietnička demokratija, sklad i suživot vrijednosti koje nijedna zemlja, pa ni Crna Gora, nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo.

„One se grade vjekovima, a istorija nas uči da je trenutak dovoljan da se povjerenje poruši i proizvedu tragične posljedice“, upozorio je Đukanović.

Sve to, kako je naveo, izaziva dodatnu zabrinutost ako se sagledavaju kretanja u regionu i na širem planu.

„Očuvanje građanske i multietničke Crne Gore naš je glavni zadatak. Svi potezi i sve politike moraju biti usmjereni isključivo u tom pravcu. Sve ostalo je gubljenje vremena i lutanje balkanskim stranputicama, što ne smijemo i nećemo dozvoliti po bilo koju cijenu“, poručio je Đukanović.

federalna.ba/AA

Milo Đukanović Crna Gora
Crna Gora Skupština Crne Gore
0 16.06.2021 00:14
Crna Gora Srebrenica genocid Mreža
0 15.06.2021 22:04
ljeto ljetovanje Hrvatska Crna Gora Turska
0 15.06.2021 20:55
Crna Gora koronavirus
0 15.06.2021 18:55
Vladimir Leposavić Crna Gora smjena
0 15.06.2021 14:45
Crna Gora koronavirus
0 14.06.2021 17:49