videoprilog Eme Šećović (Dnevnik 2)

Društvu pisaca Bosne i Hercegovine prijeti deložacija

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine suočava se s brojnim poteškoćama. Iako je organizacija na državnom nivou, nemaju svoje prostorije. Status zgrade u kojoj bi Društvo pisaca trebalo održavati redovne sastanke, kao i radne aktivnosti nije definiran zbog čega im prijeti deložacija. Ukoliko ovaj problem uskoro ne bude riješen, najavljuju proteste.

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine jedina je organizacija na državnom nivou u našoj zemlji koja nema svoje prostorije. Nekada su imali, tačnije, u Radićevoj ulici, u klubu Svjetlosti u Sarajevu. Ali su taj prostor napustili u zamjenu za novi. Međutim, sada nemaju adekvatne prostorije, jer lokacija na kojoj su trenutno nema čak ni radijatore i drugu instalaciju, a krov prokišnjava.

„Onda su nam rekli da pređemo u Kranjčevićevu, to je bivša vila Cvjetina Mijatovića, te da ćemo to riješiti i dogovoriti se. Pisci su prešli, ali od dogovora ništa jer je to državna imovina. To što je državna imovina nije problem, ali je problem što smo dali svoju imovinu, a nismo dobili ništa“, ističe Nenad Tanović, član i bivši predsjednik Skupštine Društva pisaca BiH.

Tanović dodaje da sve što rade rade u kafićima. Tu se sastaju i dogovaraju. Osim što je, kaže, neriješen status zgrade kojoj pripadaju, neriješeno je i pitanje ko će preuzeti odgovornost i riješiti ovaj problem. Predsjednik Društva Hadžem Hajdarević smatra da su za ovaj problem podjednako odgovorni kako pisci tako i nadležne institucije. Kaže, trebali su biti bučniji, agresivniji, ali i bezobrazniji u borbi za svoje prostorije.

„Sada je problem u tome što više ne znamo kome se obratiti, bili su različiti predstavnici društva pisaca, svi su išli u neka ministarstva, svakom je nešto obećavano, međutim, na kraju ništa nije konkretno riješeno“, navodi Hajdarević.

„Ko će to riješiti? Ministarstvo jedno, drugo, državno. To i jest problem. Državna imovina, nikako da se dogovore. Bili bismo sretni da nam kažu da je to naše za 10-20-50 godina, pa bismo onda mogli nešto uraditi. Ovako nam sutra mogu reći da idemo – i gdje smo onda?“, pita Tanović.

Pobuniti se, kažu, ne mogu jer nemaju papire o vlasništvu, a nemaju ni finansijskih sredstava da bi pokrenuli nešto u cilju sređivanja ovog prostora. Osim toga, napominju da svaki dan mogu biti deložirani. Nadaju se da će se u narednom periodu pronaći adekvatno rješenje, te da će, u skladu s tim, imati i veći radni angažman. Dodaju i da će, ukoliko se ovaj problem uskoro ne riješi, biti prinuđeni na jednu vrstu protesta.

federalna.ba

Društvo pisaca BiH deložacija
deložacija Draško Stanivuković policija
0 15.08.2023 12:51
Društvo pisaca BiH Damir Uzunović Muhidin Šarić
0 16.03.2023 22:20
Željko Ivanković Društvo pisaca BiH
0 04.02.2023 16:14
SAD deložacija deložacije koronavirus
0 01.08.2021 10:28