videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

„Drugačiji rječnik“ nastavnice Emine Sinanović i njenih učenika

Priznanje Centra za obrazovne inicijative, koji svojim radom promoviše važnost prosvjetnih radnika u društvu, samo je potvrda onog što u osnovnoj školi Kiseljak 1 Bilalovac odavno dokazuju, a to je uspješan odgoj i obrazovanje brojnih generacija, među kojima je veliki broj romske djece.

Ovdašnji njemačko-bosansko-romski rječnik je spoj međusobne ljubavi djece koja su na svoj način približila dvije nacionalnosti i kulture, te zajedno stvorila nešto praktično i korisno za svakodnevni život. U njemu je 500 njima najznačajnijih riječi koje ih spajaju. Njihovoj nastavnici Emini Sinanović donio je nagradu najboljeg inovativnog nastavnika u zemlji.

„Željela sam da širim vokabular kod svojih učenika kada je njemački jezik u pitanju, ali i da se romski jezik jednostavno ne zaboravlja i ne isključuje“, kaže ona.

Radili su ga svi skupa, priča učenica Ana Pandžić – da bi im bio od koristi.

„Drugačiji rječnik“, samo je dio uspješnih priča kojima ovdje učenicima na praktičan način nastoje približiti život.

„Baš će nam pomoći i u budućnosti i sada na časovima. Naučili smo i romski i njemački jezik“, kaže učenica Lamija Imamović. A Sara Vrbić dodaje kako su sretni što imaju priliku da pokažu svoje talente.

I međunarodni projekt Volontiraj - doniraj - educiraj omogućio je saradnju sa više od 20 organizacija, što je djeci pomoglo da uče kako postati korisni članovi društva, osjećajni za potrebe drugih.

„Prosvjetni radnik treba da voli svoj posao, da bude fleksibilan, da prati interese učenika i njihove potrebe, da djecu uključimo u nastavni proces i da se oni osjećaju zadovoljnim, da pratimo inovacije, da ne budemo u nekoj čahuri“, kaže učiteljica Selma Mahmić.

Ova škola je primjer inkluzije romske djece u školski sistem i dokaz kako se uz malu podršku i inovativan pristup ostvaruju dobri rezultati.

„Ja se ponosim što imam 60 učenika romske nacionalnosti. Zajedno sjede, zajedno se druže, djeca dolaze u školu. Imamo mnoge uspjehe. Prije nekoliko godina smo imali učenicu koja je na općinskom takmičenju osvojila prvo mjesto iz matematike. To pokazuje da se mnogo toga može uraditi kada se hoće“, ističe Nermin Merhemić, direktor OŠ Kiseljak 1 Bilalovac.

Drugačiji rječnik uskoro dobija i ilustrovanu radnu svesku, čiji će autori opet biti učenici. Tako ih inovativnim praksama praktično uče da je obrazovanje najmoćnije oružje.

federalna.ba

inkluzija Kiseljak Kiseljak 1 Bilalovac rječnik