Donfrid i Eskobar u Crnoj Gori: Važno započeti dijalog povodom imenovanja u tužilaštvu i pravosuđu

Započinjanje parlamentarnog dijaloga povodom ključnih imenovanja u tužilaštvu i pravosuđu i postizanje širokog konsenzusa povodom reforme izbornog zakonodavstva je važno, smatra pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država iz Biroa za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid.

Zajedno sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijelom Eskobarom, Donfrid danas boravi u posjeti Crnoj Gori.

Tokom sastanka sa novoizabranom predsjednicom crnogorskog parlamenta Danijelom Đurović, Donfrid je prenijela poruke podrške i ohrabrenja na sprovođenju reformi neophodnih za ubrzanje integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

“Donfrid je ukazala na važnost započinjanja parlamentarnog dijaloga povodom ključnih imenovanja u tužilaštvu i pravosuđu, kao i na postizanju širokog konsenzusa povodom reforme izbornog zakonodavstva”, kaže se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Đurović je, kako je navedeno, iskazala snažnu opredijeljenost novoizabrane Vlade da predano radi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Dodaje se da je Đurović ukazala na neophodnost pomirenja u Crnoj Gori i naglasila da će tokom mandata biti nedvosmisleno posvećena saradnji i komunikaciji sa svim političkim akterima.

“Ona je podsjetila na važnost političkog dijaloga u institucijama i traženju zajedničkih rješenja u cilju izgradnje evropske budućnosti Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

U kontekstu dešavanja na geopolitičkoj sceni, navodi se da su sagovornici razmijenili viđenja povodom agresije Rusije na Ukrajinu i mogućih reperkusija na stabilnost regiona.

S tim u vezi, Đurović je zahvalila na činjenici da Crna Gora ima dodatnu sigurnost kao članica NATO saveza.

Dodaje se da je obostrano zaključeno da zajedničko partnerstvo u okviru NATO saveza, pored bezbjednosnog aspekta pruža i brojne mogućnosti na ekonomskom planu.

Đurović je, kako se navodi, posebno zahvalila Eskobaru i ambasadorki SAD-a u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke, na posvećenosti i senzibilitetu za Crnu Goru i potrebe njenih građana.

federalna.ba/A

Karen Donfrid Gabriel Escobar Crna Gora