Domenicali: Isključivanje Katara i Saudijske Arabije neće biti od pomoći
(Izvor: EPA-EFE/MAX CAVALLARI)

Domenicali: Isključivanje Katara i Saudijske Arabije neće biti od pomoći

Direktor Formule 1 Stefano Domenicali rekao je danas da bi trke u Kataru i Saudijskoj Arabiji mogle da pokrenu napredak u pitanjima ljudskih prava u tim zemljama. Zalivske zemlje su na meti kritika zbog pitanja ljudskih prava, a Domenicali je rekao da bi "zatvaranje tih zemalja imalo negativan efekat".

"Ovako važna promjena ne može se dogoditi preko noći. To je kulturološka promjena za koju će trebati vrijeme. Ali sve će biti ubrzano činjenicom da se tu odvijaju veliki događaji, a Formula 1 igraće važnu ulogu u tome", rekao je Domenicali, prenio je BBC.

Katar će narednog vikenda biti domaćin prve trke u Formuli 1, a sedam dana kasnije održaće se pretposljednja trka u šampionatu u Saudijskoj Arabiji. Sezona će se završiti 12. decembra u Abu Dabiju.

Domenicali je rekao da u ugovorima Formule 1 sa Katarom i Saudijskom Arabijom postoje garancije da će zemlje poštovati ljudska prava u svim aspektima povezivanja sa sportom, a da će ukoliko se ne povinuju, ugovori sa njima biti raskinuti.

On je naveo da su te zemlje već preduzele akcije koje podržavaju njihove tvrdnje da su ozbiljne po pitanju promjena u svojim društvima.

"Ako pragmatično pogledate šta rade, na primer po pitanju žena, u organizaciji imate žene na istaknutim pozicijama, zemlje rade i poštuju propise. Vjerujem da će pažnja koju donosimo biti od koristi za volju i želje za promjenama koje ove zemlje pokazuju", rekao je Domenicali.

On je dodao da je Formula 1 dovela nezavisne revizore da prate izgradnju nove staze u Saudijskoj Arabiji, kako bi se osiguralo da se prava radnika u potpunosti poštuju.

federalna.ba/Beta

Katar Saudijska Arabija
Iran Saudijska Arabija
0 15.01.2022 23:32
reli reli Dakar eksplozija bomba Saudijska Arabija
0 07.01.2022 10:54
Philippe Butron reli Saudijska Arabija
0 06.01.2022 11:40
Turska Saudijska Arabija Recep Tayyip Erdoğan Jamal Khashoggi ubistvo Mohammed bin Salman
0 03.01.2022 22:40
Saudijska Arabija Božić
0 26.12.2021 14:38