Dokumentarni program Federalne televizije

I ove godine Dokumentarni program Federalne televizije pripremio je niz zanimljivih sadržaja u okviru popularnog termina „Dokumentarni četvrtak“, koji ove sezone zvanično počinje 6. oktobra. 
Kao i prethodnih godina, Federalna televizija se oslanjala na vlastitu proizvodnju i autore, a sadržaji koji očekuju gledaoce ponovo će biti iznimno zanimljivi, duhoviti, napeti, ali i potresni. 

Donosimo već veoma prepoznatljive portete Nedžada Begovića: „Fazla“, „Rade“, „Vedran“, a potom zanimljivu priču u režiji Namika Kabila „Tikveša“, o velikom bosanskohercegovačkom i svjetskom umjetniku i profesoru, Halilu Tikveši. 

U okviru ovog termina premijerno će biti prikazan važan i emotivan dokumentarac autorice Arijane Saračević Helać „Talijan“ o legendarnom komandantu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu. 

Pred kraj jesenje šeme gledaoci će imati priliku da vide serijal od četri epizode „Rusi“, autorice Elme Kazagić o ruskom uticaju na Balkanu, kako sada tako i kroz historiju, temi koju u ovom aktuelnom trenutku ne treba previše objašnjavati. Ovaj iznimno zahtjevni projekt okupio je neke od glavnih političkih i intelektualnih aktera u regiji. U serijalu, između ostalih, govore Vesna Pusić, Nenad Čanak, Stipe Mesić, Ivo Goldstein, Milorad Popović, Milivoj Bešlin. 

„I u ovogodišnjoj jesenjoj šemi, redakcija Dokumentarnog programa Federalne televizije držala se do sada oprobanog pristupa, da imamo različite tematske, žanrovske i autorske pristupe i priče, što je rezultiralo šarenom lepezom dokumentarnih sadržaja“, naglašava Namik Kabil, urednik redakcije.

Sezonu 6. oktobra otvara portret „Fazla“, o legendranom autoru i pjevaču, Zlatanu Fazliću, u režiji Nedžada Begovića. Ovo je dokumentarna priča u kojoj nas Fazla vodi kroz periode svoga odrastanja, koji se često na zanimljiv način poklapaju sa određenim, nama poznatim društvenim epohama, tako da u konačnici svjedočimo zanimljivoj mješavini privatno-javnog ambijenta iz tog vremena. 

Ovo je dokumentarna priča u kojoj nas legendrani autor i pjevač Zlatan Fazlić Fazla vodi kroz periode svoga odrastanja, koji se često na zanimljiv način poklapaju sa određenim, nama poznatim društvenim epohama, tako da u konačnici svjedočimo zanimljivoj mješavini privatno-javnog ambijenta iz tog vremena. Fazla nam živopisno priča anegdote iz komšiluka u kojem je odrastao i o uticaju specifične bosanske mahale koja ga je formirala. Kasnije će ta mahala postati i glavni inspirativni prostor njegovog stvaralaštva. Godinama se družio sa Pimpekom, Kemom, Čolom i za njih je napravio neke od svojih najboljih pjesama. O ovim druženjima, a zahvaljujući Fazlinoj naraciji, dobijamo jedan specifičan urbano-nostalgični sukus Sarajeva, estrade i nama poznatih protagnista.

Autor je  Nedžad Begović.

 

Namik Kabil, urednik redakcije:

 

Dokumentarni četvrtak Federalni radio
sport Federalni radio
0 08.12.2022 23:42
Vijesti u 22 Federalni radio
0 08.12.2022 22:23
sport Federalni radio
0 08.12.2022 17:58
Vijesti u 17 Federalni radio
0 08.12.2022 17:53