Dokumentarna radio-drama - Šemsudin Gegić i Mirsad Tukić: Zadnji stanari tekije, drugi dio

Dokumentarna Radio-drama „Zadnji stanari tekije“, autora Šemsudina Gegića i Mirsada Tukića, priča je o životu Alice Drljevića, bukvalno zadnjeg stanara Derviške tekije u Blagaju. Alica Drljević je i rođen u Tekiji 1945.godine od majke Habibe, rođene Elezović iz Dubrava, i oca Huseina Drljevića iz Blagaja.  Sa svojih četvero braće i sestara živio je i odrastao pored tekijskih turbeta šejha Sari Saltuka i Ačik-baše. Njegovi roditelji, Habiba i Husein Drljević u Tekiju su se doselili 1931.godine, našavši je u ruševnom stanju. Popravili su je i stanovali u njoj i činili sve da Tekija i bude ono za šta je i namijenjena. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Tekiji su bili i ranjenici, koje njegovala Alicina majka.

Pedesetih godina prošlog stoljeća u ovoj Derviškoj tekiji sniman film “Posljednji most“. U filmu je glavnu ulogu igrala Maria Schell, kao dr.Helga Reinback, izuzetna glumica iz Austrije. Maria je i stanovala u Tekiji, bila gošća porodice Drljević i ostvarila bliske prijateljske odnose, naročito sa Alicinom majkom Habibom. U filmu su osim Marije igrali su i Pavle Minčić, Janez Vrhovec, Relja Bašić, Milena Dravić, Rade Marković ... U jednoj od scena filma pojavljuje se i Alica Drljević. Alica majka Habiba susrela se i sa Drugom Titom, kada je tražila pomoć od njega, jer su tadašnje vlasti htjele srušiti Tekiju. Tekija je sačuvana do danas. Alica Drljević preminuo je sredinom 2020.godine.

**

Derviš je osoba, musliman sljedbenik sufizma, jednog od mističkih učenja o islamu, a tekija je mjesto, građevina u kojoj se okupljaju i vrše molitvu derviši / sufiji. U našoj zemlji tekije se počinju graditi od 15 stoljeća i dolaska islama i Osmanlija, iako su neke izgrađene i ranije, kao što je Mevlevijska tekija na Bembaši koju je 1461.godine izgradio Isa-beg Isaković. Tekije su najčešće građene na ulazu u grad ili manje naseljeno mjesto. Gradili su ih derviši, najčešće šejhovi. Osim što su bile mjesta za molitvu tekije su služile i kao mjesta za odmor i prenoćište za putnike namjernike. Poznate tekije u našoj zemlji su tekija na vrelu Bune u Blagaju i Hadži Sinanova tekija u Sarajevu, te tekija u Kaćunima. Po historijskim izvorima Derviška tekija u Blagaju izgrađena je po dolasku Osmanlija, a prvi zapis se nalazi u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664.godine. Tekija je izgrađena na stijeni pri samom izvoru rijeke Bune. Uz tekiju je izgrađena i musafirhana sa turbetom. U unutrašnjosti tekije nalazila se i veća prostorija gdje su derviši obavljali obrede i molitve. U tekiji se nalazio i prostor u kojem je stanovao šejh i čuvar tekije. Prva obnova Derviške tekije u Blagaju bila je po nalogu Omer-paše Latasa, a druga obnova je bila 1952.godine. Izgradnja i namjena tekija, između ostalog, imala je za cilj kroz molitvu približiti se Bogu. Prostori za molitvu, dove, obrede uglavnom su bili izolirani od vanjske buke i fizičkom udaljenošću omogućavali su vjernicima distancu od ovozemaljskog i fokusiranje na unutarnji svijet i težnju za spajanjem s Bogom / Univerzumom. A, udaljavanje od svjetovnog života, briga, želja i potreba najlakše je ostvarivo u prirodi, u ambijentu tišine i mira. U takvom ambijentu obitava i Derviška tekija u Blagaju.

**

Maria Margarethe Anna Schell (15.01.1926. - 26.04.2005.) rođena je u Beču. Prvu ulogu ostvarila je u filmu „Steibruch“ iz 1942.godine. Igrala je u filmovima „Anđeo s trubom“ (1948.), „Čarobna kutija“ (1948.), „Dr.Holl“ (1951.), „Tako malo vremena“ (1952.) ... Film „Gervaise“ nominiran je za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku. Igrala je i sa Yulom Brynerom, Garyjem Cooperom ...  Za ulogu u ratnoj drami „Posljednji most“, reditelja Helmuta Kautnera, Maria Schell je, 1954.godine dobila Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Kanu. Dvije godine kasnije na Venecijanskom filmskom festivalu dobila je Nagradu Volpi Cup za najbolju glumicu u filmu „Gervaise“.  Maria Schell umrla je 26.aprila 2005.godine.

**

Na međunarodnom RTV festivalu PRIX EUROPA 2005. godine u Berlinu / Njemačka, dokumentarna radio-drama „Zadnji stanari tekije“ zauzela je mjesto među TOP 10 najboljih dokumentarnih drama te godine u svijetu.

**

Snimatelj – Mirsad Tukić

Muzika – Sejo Bajraktarević

Produkcija – Dokumentarno-dramski program Radija Federacije BiH, 2005.godine

Foto – novasloboda.ba / tekija u Blagaju, fotografija iz 1908.godine

Zadnji stanari tekije  Šemsudin Gegić Mirsad Tukić Federalni radio
Vijesti u 12 Federalni radio
0 19.05.2024 13:56
sport Federalni radio
0 18.05.2024 23:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.05.2024 22:14
Vijesti u 17 Federalni radio
0 18.05.2024 18:23
sport Federalni radio
0 18.05.2024 17:21
sport Federalni radio
0 16.05.2024 23:10