Prilog Maida Alić

Doktori medicine i stomatologije FBiH podnose tužbu protiv Federalne vlade

Doktori medicine i stomatologije u Federaciji Bosne i Hercegovine 7. maja održat će štrajk upozorenja, a narednih dana podnijet će tužbu nadležnom sudu protiv Federalne vlade.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH odlučio je tužiti Vladu za diskriminaciju, jer im uskraćuje novi kolektivni ugovor. Više puta su tražili očitovanje Vlade o njihovim zahtjevima, međutim, dostavljen im je samo zaključak da nema zakonske osnove za sklapanje ugovora.

Podsjetimo, Federalna vlada sa državnim službenicima sklopila je kolektivni ugovor krajem prošle godine. Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije to isto traži od sredine prošle godine. Admir Suljić zamjenik predsjednice Strukovnog sindikata:

“Ono što smo mi nezvanično saznali to nam ne odgovara. Dakle Vlada osporava prava na kolektivni ugovor što je za nas diskriminirajuće. Mi smo dobili također dojam da oni nemaju političke volje da unaprijede zdravstvo i izjednače prava kako doktora tako i pacijenata. Kolektivni ugovor na nivou Federacije bi nam puno značio. Ujednačio bi koeficijente svim doktorima i određena bi bila minimalna satnica za sve doktore uposlene na nivou Federacije što je minimum konsenzusa.”

Sindikat ne odustaje ni od polusatnog štrajka koji je najavljen za 7. maj, a održat će se u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji. Ljekari i stomatolozi od Federalne vlade traže izjednačavanje primanja doktorima na području cijele Federacije.

Nedopustivo je kažu da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do hiljadu maraka. U poslijepodnevnim satima počela je i sjednica Upravnog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo na kojoj će biti potvrđena odluka o tužbi protiv Vlade te stupanju u štrajk, kazao je uoči sjednice za Federalni radio predsjednik Sindikata prim. dr. Izet Hočko. Ističe da Vlada nema sluha za situaciju u zdravstvu: 

„Ne osvrću se uopšte na naš apel da ostajemo definitivno bez iskusnog kvalitetnog ali i mladog kadra, govorimo o ljekarima sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je znači posljednji trenutak da se nešto učini ako već nismo zakasnili. Evo zašto to govorim. U zadnjih nekoliko mjeseci stalno se objavljuju konkursi za prijem ljekara, prijem specijalista međutim nikad ne bude prijavljeno koliko se traži čak imamo situaciju od pet recimo pedijatara ne pojavi se nijedan na konkursu od tri oftalmologa koji se traže pojavi se samo jedan i dalje da ne nabrajam.“

I članovi Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo najavljuju konkretne korake nakon sjednice Upravnog odbora koja je zakazana za sutra. Pregovori oko izmjene postojećeg Kolektivnog ugovora neminovni su i oni se moraju desiti u narednom periodu zbog sve veće inflacije, kazao je Elvedin Vatreš, predsjednik sindikata ističući da je medicinska sestra nosilac najvećeg tereta u zdravstvu i da zbog toga treba biti adekvatno plaćena.

Aktuelnosti Radio Federacije BiH Vijesti u 17
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.06.2024 17:17
Vijesti u 17 Federalni radio
0 22.06.2024 18:35
Vijesti u 17 Federalni radio
0 21.06.2024 18:14
Vijesti u 17 Federalni radio
0 20.06.2024 17:56
Vijesti u 17
0 18.06.2024 19:59
Vijesti u 17
0 16.06.2024 21:34