videoprilog Danke Cvijić (Federacija danas)

Dodik i Čović: Konstitutivni narodi trebaju birati svoje predstavnike

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Dragan Čović, lider Hrvartske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas su sa stranačkim delegacijama razgovarali u Banjaluci, a ključna tema bila je izborna reforma u Bosni i Hercegovini.

"Smatramo da ne treba očekivati da će se desiti bilo kakva reforma izbornog zakonodavstva ukoliko ne dođe do usaglašene reforme za izbor za članove Predsjedništva BiH, prije svega u Federaciji BiH i za Dom naroda, na način kako se to očekuje", rekao je Dodik.

Dodao je da ne mogu da prihvate brisanje naziva konstitutivnih naroda iz Ustava. Prema njegovim riječima usaglasili su se i da nema instituta vanrednih izbora, kao i da su protiv spajanja lokalnih i opštih izbora.

Dodik je dodao da je osnovni princip da se mora obezbijediti da svaki narod sebi bira svoje predstavnike u organima na različitim nivoima.

Čović je rekao da su imali zajednički stav da su za spajanje opštih i lokalnih izbora, a kako nije došlo do te mogućnosti odlučili su da to više nije tema. Dodao je da je zajednički stav SNSD-a i HDZ-a BiH da se obezbijedi legitiman izbor i Bošnjaka i Hrvata i Srba.

"Zajednički stav je da je Izborno povjerenstvo nelegitimno povjerenstvo i da ne može odražavati potrebe izbornih procesa u BiH, pa i način kako su izabrani", naglasio je Čović.

Naveo je da će morati usaglasiti da mandati pripadaju strankama.

federalna.ba/AA

Milorad Dodik Dragan Čović Izborni zakon
Mreža HNS Dragan Čović HDZBiH
0 15.06.2021 21:44
UIO Milorad Dodik Miro Džakula kum
0 15.06.2021 21:00
Željko Komšić Milorad Dodik Predsjedništvo BiH budžet
0 15.06.2021 13:50
Milorad Dodik genocid Srebrenica
0 11.06.2021 19:59
Milorad Dodik Srebrenica genocid
0 11.06.2021 19:51