Dodijeljen Grand Prix na Sarajevo Photography Festivalu

Dodijeljen Grand Prix na Sarajevo Photography Festivalu

Drugo izdanje Sarajevo Photography Festivala (SPF) otvoreno je večeras na ceremoniji proglašenja pobjednika, koja je održana u sarajevskoj Vijećnici.

U prisustvu uglednih umjetnika, poznatih ličnosti, te medijskih partnera, ovaj događaj predstavio je početak kulturnog vikenda.

Izložbu je otvorila Aida Redžepagić, direktorica Sarajevo Photography festivala, a gostima se obratila i gradonačelnica Benjamina Karić koja je naglasila kako je Sarajevo nezaobilazna stanica ljubitelja i velikih majstora fotografije, te značajan festivalski centar.

- Sarajevo Photography Festival postaje platforma za razmjenu znanja i umrežavanje fotografa, ne samo sa Balkana već i šire. Pristigli radovi iz ovako velikog broja zemalja festivalu i izložbi donose ogromnu raznovrsnost, te uvid u drugačije kulture, estetiku i aktuelnosti tema na svjetskoj fotografskoj sceni - izjavila je direktorica festivala Aida Redžepagić.

U izuzetno jakoj konkurenciji od više od 2.400 pristiglih radova od 450 fotografa iz 45 različitih zemalja, nakon temeljite revizije i žiriranja stručni žiri je izabrao finaliste u osam kategorija takmičenja - saopćeno je iz Sarajevo Photography Festivala.

Grand Prix Sarajevo Photography Festivala 2023 osvojio je Armin Graca iz Bosne i Hercegovine sa fotografijom iz kategorije Life. Grand Prix nagrada ovogodišnjeg Sarajevo Photography Festivala je 4.000 KM.

U Dokumentarnoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Mitar Simikić (BiH), drugo mjesto je Mario Heller (Njemačka), a treće mjesto Oleksandr Rupeta (Ukraina).

U Modnoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Renata Brzić (Srbija), drugo mjesto Nika Mokoš (Hrvatska), te treće mjesto Grzegorz Piotrowski (Poljska).

Nagrada za najbolju Pejzažnu fotografiju otišla je za Marcin Giba (Poljska), drugo mjesto je Kristjan Stepančić (Slovenija), Mario Županović (Hrvatska).

Nagrada za najbolju fotografiju u Life kategoriji pripala je Arminu Graci (BiH), drugo mjesto je Cenk Bayirli (Turska), dok je treće mjesto zauzela Diana Junaković (Hrvatska).

Nagrada za najbolju Konceptualnu fotografiju pripala je Ani Sašić (Kanada), drugo mjesto je Zsuzsanna Fodor (Rumunija), a treće mjesto Elsa Pizzutto (Italija).

U Mobilnoj kategoriji prva nagrada pripala je Dženatu Drekoviću (BiH), drugo mjesto je Engin Guneysu (Turska), Andreja Ravnak (Slovenija) je treće mjesto.

Nagrada za najbolju Portretnu fotografiju otišla je u ruke Grzegorz Piotrowski (Poljska), drugo mjesto je Madison Tuff (Kanada), treće mjesto je Engin Guneysu (Turska).

Najistaknutija fotografija u kategoriji Vjenčanja bila je od autora Dine Joldića (BiH), drugo mjesto je Midhat Mulabdić (Hrvatska), a treće mjesto je Ivan Ćurić (BiH).

Sarajevo Photography Festival traje do 25. juna i nudi bogat sadržaj, mnoštvo izložbi, predavanja, radionica i panel diskusija.

Ulaz na sve sadržaje u sklopu Sarajevo Photography Festivala je besplatan.

federalna.ba/Fena

Sarajevo Photography festival
Sarajevo Photography festival
0 31.05.2024 19:05
Sarajevo Photography festival
0 27.05.2024 16:46
Sarajevo Photography festival
0 24.05.2024 13:50
Sarajevo Photography festival
0 15.03.2024 09:08
Sarajevo Photography festival Sarajevo Photography Festival 2023. Sarajevo
0 25.06.2023 19:10