Dobrobiti kafe: Kofein u službi sportskih rezultata
(Izvor: EPA-EFE/Carlos Ortega)

Dobrobiti kafe: Kofein u službi sportskih rezultata

Kafa je jedno od najviše konzumiranih pića na svijetu, poznata po tome što ne samo da pruža energiju i poboljšava budnost, već može imati značajan utjecaj i na fizičke performanse. Kofein, glavni aktivni sastojak kafe, pokazao se kao efikasan stimulator koji poboljšava izdržljivost i snagu tokom vježbanja. Međutim, posljednjih godina, istraživanja su pokazala da kafa može imati još jednu značajnu ulogu u oporavku mišićnog glikogena nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti.

Pomoć u metabolizmu glukoze

Resinteza (obnavljanje) mišićnog glikogena je ključna za oporavak sportista i fizički aktivnih ljudi. Ovaj proces podrazumijeva obnavljanje glikogenskih zaliha u mišićima korištenjem glukoze iz krvi, koja može dolaziti iz različitih izvora, uključujući mliječnu kiselinu. Glikogen je osnovni oblik skladištenja energije u mišićima i jetri, a njegova brza obnova je neophodna za nastavak sportskih aktivnosti, posebno kada se izvode vježbe visokih intenziteta ili kada se takmičite sa kratkim periodima oporavka.

S obzirom na to da su ugljikohidrati glavni izvor energije tokom vježbanja, istraživanje njihovih efekata na oporavak mišićnog glikogena od esencijalne je važnosti za sve sportiste. Zanimljivo je da se, osim samih ugljikohidrata, u posljednje vrijeme istražuju i bioaktivni sastojci kafe, kao što su kofein, kafeinska kiselina i kafestol, koji imaju potencijal da poboljšaju metabolizam glukoze, kao i da podstaknu brži oporavak mišićnog glikogena.

Sinergija za bolji oporavak

Nedavne studije istraživale su uticaj kombinacije kafe sa mlijekom na oporavak mišićnog glikogena. Mlijeko, koje je prirodni izvor aminokiselina, igra ključnu ulogu u stimulaciji lučenja insulina. Insulin, hormon koji pomaže u transportu glukoze u mišiće, može poboljšati unos glukoze i time ubrzati proces resinteze glikogena. Kada se kafa kombinuje sa mlijekom, dolazi do značajnog povećanja insulinske reakcije, što može imati pozitivan efekat na obnovu glikogenskih zaliha. Testirana doza kofeina iznosila je od 3 do 6 mg po kilogramu tjelesne mase.

Pored toga, u ovom procesu, kafa doprinosi ubrzanju metabolizma glukoze, djelimično zahvaljujući kofeinu, koji može stimulisati lučenje insulina i poboljšati unos glukoze u mišiće. Iako nisu svi sastojci kafe precizno identifikovani kao odgovorni za ovaj efekat, kofein, kafeinska kiselina i kafestol se često spominju kao ključni faktori. Ovi sastojci su ranije povezivani sa poboljšanjem lučenja insulina, što može uticati na brži oporavak mišićnog glikogena.

Ergogena supstanca

Ergogeni efekti kafe nisu novost u nauci. Kofein je dugo bio korišten kao ergogeni agent u sportovima, jer poboljšava fizičke performanse, posebno izdržljivost i snagu. Međutim, istraživanja u posljednjih nekoliko godina dodatno potvrđuju da kafa ne samo da može povećati fizičke performanse tokom samog vježbanja, već može imati i dugoročne koristi u oporavku. Kofein može ubrzati obnovu mišićnog glikogena, čineći ga korisnim ne samo za sportiste tokom takmičenja, već i za one koji se pripremaju za brži povratak u trening.

Studije su pokazale da kombinacija kafe i ugljikohidrata može poboljšati resintezu glikogena, dok dodatak mlijeka, bogatog aminokiselinama, može podstaći bolji unos glukoze u mišiće. S obzirom na sve ove koristi, kafa sa mlijekom može postati ključni napitak za sportiste koji žele brži oporavak i bolji nastup na sljedećem treningu ili takmičenju.

Dugoročne koristi

Pored trenutnih saznanja o kafi i njenim ergogenim svojstvima, brojna istraživanja su pokazala i druge koristi kafe. Kafa je bogata antioksidantima, koji mogu smanjiti upalne procese i poboljšati regeneraciju tijela nakon napora. Takođe, redovno konzumiranje kafe povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Pored toga, korištenje napitaka sa mješovitim izvorima ugljikohidrata, kao što su glukoza, fruktoza i galaktoza, pokazalo se kao efikasno u ubrzanju unosa ovih ugljikohidrata u organizam, što može dovesti do bržeg obnavljanja glikogenskih zaliha u mišićima. Ovaj pristup takođe smanjuje mogućnost gastrointestinalnih problema koje neki sportisti mogu doživjeti kada unose velike količine jednog izvora ugljikohidrata.

Kafa, uz adekvatnu količinu ugljikohidrata, može biti korisna za sportiste u post-vjezbačkom oporavku, ubrzavajući resintezu mišićnog glikogena i poboljšavajući metabolizam glukoze. Iako je potrebno dalje istraživanje kako bi se precizno definisali svi sastojci kafe odgovorni za ove efekte, jasno je da kombinacija kafe i mlijeka može postati efikasan alat za sportiste koji traže način da poboljšaju oporavak i izvedbu naročito u biciklizmu, atletičari, plivači te ostali sportisti koji u osnovi imaju izdržljivost. Ovi rezultati istraživanja pružaju dodatnu potvrdu da kafa nije samo napitak za buđenje, već i potencijalni saveznik u sportskom oporavku.

federalna.ba/AA

kafa