Dječija knjižara Bajkologija izdala slikovnicu o izbjeglištvu

Dječija knjižara Bajkologija izdala slikovnicu o izbjeglištvu

Specijalizirana dječija knjižara Bajkologija u svoje aktivnosti je uključila i izdavaštvo, te će promocija prve slikovnice u izdanju Bajkologije „Magično oko", danske autorice Ane Bjørn, biti održana 28. septembra u 18.00 sati u Goethe Institutu u Sarajevu, u sklopu UN kampanje “12 dana mira"

„Magično oko“ autorice Ane Bjørn prikazuje bijeg jedne porodice od zemlje zahvaćene ratom ka miru i slobodi. Izbjeglička priča porodice ispričana je isključivo kroz ilustracije. Riječi, s druge strane, pripadaju djevojčici i prikazuju isključivo njen subjektivni pogled na svijet oko sebe. Radi se o svijetu koji, suprotno surovoj stvarnosti, obiluje bojama i čarolijom, svjetlošću i nadom i koji predstavlja djevojčicin odbrambeni mehanizam od nepodnošljive stvarnosti.

- Za prvu slikovnicu u izdanju Bajkologije izabrali smo priču koja se bavi teškom, ali izuzetno važnom temom. Iskreno vjerujući u kapacitet djece da promišljaju o određenim temama ozbiljno, kompetentno i empatično, kroz našu buduću izdavačku djelatnost želimo skrenuti pažnju na teme koje nisu dovoljno zastupljene u postojećoj literaturi za djecu. Uz objavljivanje slikovnice, zajedno s UNHCR-om, kreirali smo program koji će kroz seriju radionica lokalnoj djeci približiti temu izbjeglištva - naveli su za Fenu iz Bajkologije.

Promocija slikovnice nije samo uvod u izdavački poduhvat Bajkologije, već i u projekt koji se provodi u suradnji sa predstavništvom UNHCR-a u Bosni i Hercegovini. Projekt pod nazivom “Magično oko: upoznavanje djece sa životima izbjeglica” ima za cilj podizanje svijesti među djecom u lokalnim zajednicama o životima izbjeglica, njihovim izazovima i potrebi za podrškom.

federalna.ba/Fena

Bajkologija Ana Bjørn