Dizdarević: Sadašnja garnitura neće nikada postići unutrašnji konsenzus

"BiH je postala nefunkcionalna, a do raspada ima još mnogo", izjavio je Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, u ovosedmičnom izdanju Plenuma, te dodao: 

"Činjenica je da BiH predstoji jedno vrijeme pročišćenja, odnosno da li da pokuša da stvori neku nužnu osnovu za funkcionisanje i da se to dešava kroz izgradnju nekog zajedničkog identiteta koji bi onda omogućio da se krene više u političku stabilnost, da se iz političke krene u ekonomske i socijalne akcije da bi se ta stabilnost učvrstila jer ovo očigledno, svi indeksi govore da smo posljednji među posljednjim u svijetu, u mnogim oblastima koje se tiču normalnog funkcionisanja. Ono što sad predstoji jeste da jedna politička grupacija koja se oslanjala na ulogu međunarodnih organizacija će morati da shvati da se sada mora jako mnogo toga postići sopstvenim znanjem, sopstvenim sredstvima, sopstvenim politikama na unutrašnjem planu i da se neće više dešavati ovakve intervencije jer sa ovim glasanjem, neprihvatanjem izvještaja u Savjetu bezbjednosti, ma ko šta osjećao i volio, činjenica je da se Kancelarija visokog predstavnika de facto gasi i to je otprilike jedna od pozicija koja, recimo, odgovara i Rusiji samoj koja je bila zainteresovanija za Savjet za implementaciju mira nego za Kancelariju OHR-a jer ima više poluga moći u njemu. 

Navodi da će neke stvari će ići u tom pravcu i "ne vjerujem da će se odluke u Savjetu bezbjednosti promijeniti, a to je ukazivanje na potrebu da se zaista mora unutrašnjim dogovaranjem, na unutrašnjem planu postići neki rezultat jer ovako kalkulacija s nekim izvana očigledno da može proizvesti samo kontraefekat jer sve da se do nje i dođe jedan dio, ili dva, tri, četirir, BiH ne prihvata to i onda s ena toj osnovi ne može graditi stabilnost."

Zlatko Dizdarević, novinar i diplomata, smatra da imamo političku strukturu u cijeloj BiH u kojoj je većina nezainteresovana da se rješava pitanje BiH na način na koji bi se trebalo riješiti, odnosno koja je zainteresovana da se ne pravi funkcionalna država.

"Mislim da prvo treba omogućiti, podhitno, onoliko koliko je moguće i ako međunarodna zajednica u nečemu treba da interveniše najbolje je da interveniše, kako god i koliko god može, da se pravosudni sistem postavi na noge. Da se sudstvo i Tužilaštvo osposobe ljudima koji neće biti spremni da prodaju dušu i zakon za koruptivni razlog ovakav ili onakav. Odatle ako bi se krenulo mi bismo imali pročišćavanje političke elite i dijelova društva koji su bitni za funkcionisanje države. Pojedinačne sankcije nikad nisu imale efekta. Je li promijenila Dodika sanckija to što mu je blokiran račun u Americi? To su kozmetičke stvari. Bitno je napraviti korak za pročišćavanje i ozdravljenje političke strukture, vrha i društva. Tu se može pomoći bez bonskih ovlasti, ako se hoće."

Ističe da sadašnja garnitura unutrašnji konsenzus neće postići nikada.

"Osim da ostanu zajedno u svojim interesima i poslovima koje imaju. Da budemo realni, prije dva mjeseca Bakir Izetbegović je rekao nemojte se sekirati, biće to sve skupa ok, spustit će Dodik loptu, biće to uredu. Je li Čović rekao dvije riječi u ova dva mjeseca? Osim jednom kad je otišao na sastanak s Dodikom i vratio se i rekao nije Dodik problem za stabilnost BiH. Iz mog sasvim ličnog iskustva, ja ne mogu da se oslobodim saznanja koja imam da je u pitanju projekt uzajamnog podržavanja u eksploatisanju ove države sa vrha ove države."

Cijelu emisiju Plenum pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Zlatko Dizdarević Miloš Šolaja Plenum
Nikola Lovrinović Adil Osmanović Plenum
0 17.01.2022 22:17
Adil Osmanović Nikola Lovrinović Plenum
0 17.01.2022 21:43
Plenum Nedim Ademović Milan Blagojević
0 10.01.2022 22:02
Plenum Svetlana Cenić Esad Bajtal Slavo Kukić
0 27.12.2021 22:09