Razgovarala: Mirjana Topić-Landeka

Dizdarević: Ne postoji policijska volja da se suoči s navijačkim huliganstvom

U razgovoru za Radio Federacije Bosne i Hercegovine prof. kriminalističke psihologije doc. dr. Sandi Dizdarević, komentirajući različite političke i nacionalne diskurse nakon izgreda, uznemiravanja i napada na imovinu građana u Donjoj Mahali u Mostaru, kazao je kako je to kontinuitet koji proizvode navijačke skupine svake godine već trideset godina. „Postoji kontinuitet i ne postoji dovoljna policijska volja da se suoči s time. Mnogi govore o uvođenju novih modela, no dovoljno je uvesti samo dva modela“, smatra Dizdarević.

„Prvi model je sastanci i stalni razgovori s navijačkim skupinama. Drugi je formirati kriminalističko obavještajnu jedinicu, koja kod nas postoji forme radi, bez konkretnog operativnog rada. Time imate prevenciju nasilja navijačkih skupina, a ne djelovati samo po represiji. Optuživanje jednih i drugih (političara op.a.), što se sada događa, je domen politikanstva i ne želim komentirati“, kazao je Dizdarević.

Izbor vršitelja dužnosti policijskog komesara, koji se najavljuje za sutrašnju sjednicu Vlade HNK-a, prema riječima Dizdarevića, u prvom redu je zakonski upitna. Ukoliko se i izabere njegov je mandat samo tri mjeseca.

„To ne znači ništa drugo osim kupovine vremena, a ne u kontekstu poboljšanja sigurnosti. Sam nedostatak oko tristo policijskih službenika je sam po sebi sigurnosni problem. Već tri godine upozoravam na poluanarhično stanje gdje vi imate nepostojanje drugih organa unutar MUP-a koji ne mogu provodit kompletan disciplinski postupak. Ako imate policajca koji zna da ne može biti kažnjen za disciplinski prekršaj, onda takva stanja i takvo ponašanje dovode do anarhije“, smatra Dizdarević te dodaje kako broj otkrivenosti teških kaznenih djela je ispod svakog standarda u kriminalistici. Imenovanje v.d. komesara u HNK-u neće dovesti do poboljšanja sigurnosti, kaže on.

Dizdarević je poručio kako je način izbora policijskih komesara u kantonima dobar i osmišljen prema modelu kako funkcioniraju mnoge policije u svijetu, ali u BiH se izbor uvijek dodatno komplicira politiziranjem procesa, kaže Dizdarević zaključivši kako zbog svega toga policija nije depolitizirana.

Kazao je kako je nacionalna izbalansiranost sastava policijskih struktura zakonska obveza i to prema popisu iz 1991., ali da se ona nepoštuje. U drugim kantonima ne poštuje se princip da su ministar i komesar različite nacionalnosti, a u HNK-u to je isključivo politički dogovor ili nedogovor dvije stranke. I ako je netko očekivao da će imenovanje komesara ići tek tako jednostavno, bojim se da neće, izjavio je Dizdarević. 

Sandi Dizdarević Federalni radio Radio Federacije BiH
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.05.2021 23:28
Federalni radio Radio Federacije BiH Brzi odgovor 21
0 15.05.2021 17:57
Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.05.2021 17:56
Palestina Izrael Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.05.2021 17:55
Mostar oldtimeri Radio Federacije BiH Federalni radio
0 15.05.2021 17:54
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.05.2021 17:01