Prilog: Indira Šehić

DIZDAR: DRŽAVA MORA STATI U ZAŠTITU SVAKOG ČOVJEKA

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je povratničku zajednicu u naselju Stošnica kod Vozuće, gdje su nepoznate osobe napale povratnicu Ljeposavu Petković. Podsjećajući da je u ovoj godini zabilježeno više napada na povratnike, Dizdar ističe da država mora stati u zaštitu svakog čovjeka.

Iz svega što se moglo čuti, motiv napada na povratnicu Ljeposavu Petković je koristoljublje, odnosno klasično razbojništvo, naveo je Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar:

„Iz svega što smo mogli čuti, vidimo da je motiv ovog napada koristoljublje. Odnosno, klasično razbojništvo. Drago mi je što ovi predstavnici političke zajednice govore da nikada nije bilo problema na osnovu etničke pripadnosti. Međutim, učestali su napadi na imovinu.“

Admir Gazić, policijski komesar Zeničko-dobojskog kantona kaže da policijski službenici preduzimaju intenzivne radnje i čine sve da bi došli do počinioca ovog krivičnog djela:

„Pored toga, u cilju preveniranja budućih eventualnih događaja, službenici Uprave policije, odnosno policijske stanice Zavidovići, a po potrebi i drugi službenici će doći i preventivno djelovati na ovom području kako bi spriječili ovaj pojavni oblik i kako bi spriječili eventualne buduće događaje na ovom području.“

Podsjećajući da je u ovoj godini zabilježeno više napada na povratnike, ministar Dizdar ističe da država mora stati u zaštitu svakog čovjeka.

„Imamo više napada, pokušaja razbojništava i postoje konkretni koraci koji se mogu i moraju učiniti da se, prije svega, povratnici osjećaju sigurno.“

U poslijepodnevnim satima povratnicu je posjetio i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, te Hašim Mujanović, gradonačelnik Zavidovića.

Podsjećamo, 77-godišnja povratnica u Stošnici kod Vozuće Ljeposava Petković pretučena je u porodičnoj kući nakon što su joj dvije osobe sjekirom provalile u kuću i prijetile da će je ubiti ukoliko im ne dā novac. 

Ljeposava Petković Federalni radio
sport Federalni radio
0 21.02.2024 23:29
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.02.2024 22:41
sport Federalni radio
0 21.02.2024 18:44
Vijesti u 17 Federalni radio
0 21.02.2024 18:44
Međunarodni dan maternjeg jezika maternji jezik Federalni radio
0 21.02.2024 16:35