Razgovarao: Mili Papić

Diana Zelenika za FR: Moj princip je vjerodostojnost!

Dr. Diana Zelenika nakon 14 godina aktivnog političkog angažmana napustila je HDZ 1990 zbog nezadovoljstva načinom vođenja te stranke, ali i zbog brojnih drugih razloga. Posebno je razočarana rezultatom Devedesetke na izborima u Mostaru, smatra da je potpuno izgubljeno povjerenje birača. Sa doktoricom Zelenikom i donedavnom političarkom razgovarao Mili Papić.

Razlozi

„Parktično, ja nisam bila u stranci od parlamentranih izbora 2018. Brojni su razlozi: nepoštivanje Statuta stranke kojim je predviđeno  održavanje izvještajnog i izbornog sabora svake dvije, odnosno četiri godine nakon posljednjega izbornoga sabora. Finansijsko izvješće nikad nije dostavljeno. Ne poštuju se odluke Predsjedništva stranke“, kaže Zelenika, ističući da se referirala na sjednicu 2. juna kada su pravljene kandidacijske liste za parlamentarne izbore gdje je, prema procjeni Predsjedništva stranke, kandidat za Predsjedništvo BiH najkompetentniji u stranci. A i ranije je bilo da taj kandidat bude i kandidat za Dom naroda. „Svi su glasali za mene, osim jednog suzdržanog. Tražila sam i svojeručni potpis za dokument, jer sam osjetila što se događa“, kaže Zelenika i navodi da je vrijeme pokazalo da li je trebala vjerovati kolegama.

Gaf rukovodstva - napuštanje osnovnih načela stranke

Zelenika posebno zamjera užem rukovodstvu stranke sporazum sa HDZ-om BiH, što se pokazalo kao ispravna kritika, posebno nakon izbora u Mostaru. „Devedesetka je stranka koja je nastala zbog napuštanja osnovne ideje i principa HDZ-a BiH, čemu se onda vraćati principima od kojih se odustalo“, pita se Diana Zelenika. „To su uradili pod parolom nacionalnog interesa, a on nije bio ugrožen...  kao da se mi nismo borili za Izborni zakon! Pod parolom nacionalnog interesa svašta se u Bosni i Hercegovini provlači, a najviše osobni interes“, ističe Zelenika.

Moj princip je vjerodstojnost - posao nije završen

Na pitanje eventualnog novog političkog angažmana, Zelenika kaže da je njen princip vjerodostojnost, što je iscrpljujuće. „Uložite energiju u borbu protiv kriminala i korupcije, a onda to netko minimizira. Odavno je odluka sazrela, dvije godine do parlamentarnih izbora nikome ne bi trebalo smetati što sam izašla iz stranke. Ne znam čemu ovolika bura? Što se tiče daljeg angažmana, kada nakon 14 godina uloženoga  ne dođete do cilja, jasno je da imate dojam da posao nije završen. Ne žuri mi se, medicina je moja ljubav i živim od liječničkog rada. Postigla sam da Hipokratovu zakletvu uvedem i u Parlament, što me čini ispunjenom.“

Mostar i BiH podsjećaju na jednu umobolnicu

Gledam na Mostar kao i na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, podsjećaju me na kolektivnu umobolnicu gdje su apatija i depresija osnovne dijagnoze, navodi Diana Zelenika. „Ljudi su nesretni i nezadovoljni. Kad vas netko dovede na rub siromaštva, kad vam netko razdvoji obitelj, kad vaša djeca moraju sa diplomom izvan granica i kad imate rak-ranu društva - politizirano pravosuđe, eto kako gledam na bh. društvo“, kaže bivša istaknuta članica HDZ-a 1990.

Nema novca za zdravstvene radnike, ali ima za luksuzne automobile

U zemljama regije imunizacija stanovništva je uveliko počela. Međutim, u Bosni i Hercegovini još nema pravih naznaka za početak vakcinacije. Na pitanje kako , kao doktorica  gleda  na sve to, odgovara protupitanjem.

“Moram da se nasmijem, a šta je to kod nas uredu? Deset i po milijuna je otišlo na neispravne respiratore, naši zdravstveni radnici štajkuju, jer za njih nema novca, a istovremeno, u parlamentu se kupuju luksuzni automobile i tepisi  za koje, ipak, postoje novci.”

federalna.ba

Diana Zelenika Federalni radio
Federalni radio sport
0 23.04.2024 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 23.04.2024 22:18
sport Federalni radio
0 23.04.2024 21:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.04.2024 17:19
Federalni radio sport
0 21.04.2024 23:01
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.04.2024 22:49