Deset godina poslije zemljotresa grad u Novom Zelandu dobija novi lik
(Izvor: EPA/DAVE HUNT)

Deset godina poslije zemljotresa grad u Novom Zelandu dobija novi lik

Katedrala u Christchurchu bila je vjerovatno najznamenitija građevina Novog Zelanda prije nego što se njen veći dio srušio u zemljotresu 2011., a godine rasprava koje su uslijedile o tome da li je treba ponovo izgraditi ili sasvim srušiti pa praviti novu simbol su paralisanosti procesa obnove grada.

Dok se Christchurch sprema da u ponedjeljak obilježi deceniju od zemljotresa koji je usmrtio 185 ljudi i uništio još bezbroj života, na katedrali konačno postoje znaci napretka.

Crkva se obnavlja tako da podsjeća na original koji je završen 1904. godine, samo sa savremenim poboljšanjima, da bi bila toplija i bezbjednija, čak će dobiti i izuzetno potrebne toalete. Ali prije svega toga, radnici moraju stabilizovati ostatke te građevine.

Ipak, ne očekuje se da vrata katedrale budu otvorena bar još šest godina.

Očuvanje onoga što je preostalo skuplje je i dugotrajnije od rušenja i početka iznova. Za sada zbir novca od osiguranja, imovine crkve, gradskog savjeta i vladinih izvora iznosi samo dvije trećine od potrebna 154 miliona novozelandskih dolara (92 miliona eura).

Na drugim mjestima u gradu pojavljuju se blistave nove zgrade, inovativna igrališta i parkovi. Ali tamo gdje su nekada bile druge zgrade koje je zamljotres razorio, sada su samo prazna parkirališta, jer su prodavnice i preduzeća i dalje u predgrađima gdje su se odselili poslije zemljotresa.

Ima i razlike među gradskim kvartovima. Dijelovi grada na zapadu izgledaju skoro isto kao i prije zemljotresa. Ali na istoku, gdje je tlo peščano i slabo, čitava predgrađa su sravnjena sa zemljom, a vlasti su zemljište ocijenile kao previše nestabilno da bi se ponovo gradilo.

Zato neka predgrađa sada izgledaju kao ogomni parkovi, te samo raspored drveća i ostaci elektromreže ukazuju da su tu nekada bile kuće.

Raseljeni žitelji tih dijelova grada govore da su ih nedaće povezale i ojačale zajednicu, te su mnogi strani radnici koji su došli da pomognu obnovu, toliko impresionirani time, da su ostali u Christchurchu.

federalna.ba/Beta-AP

Christchurch Novi Zeland
Novi Zeland kit
0 23.02.2021 09:17
Australija Novi Zeland koronavirus vakcina
0 15.02.2021 10:15
Novi Zeland koronavirus lockdown
0 14.02.2021 10:08
Maori Novi Zeland kravata
0 10.02.2021 08:39