Denis Džidić za FR: Izmjene Krivičnog zakona BiH za negiranje genocida nisu neprovedive nego nema hrabrih tužilaca

Razgovarala Lejla Hodžić

 

„Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH nisu neprovedive, one su vrlo provedive, ukoliko bismo imali hrabre tužioce. Ali, trenutno nemamo hrabre tužioce koji zaista žele ozbiljno pristupiti svom poslu, nemamo tužioce koji zaista žele da pošalju poruku da su ovakvi narativi mrzilački, kao što jesu, i nemamo tužioce koji su spremni da se bore za vladavinu prava. To sve govori o jednom zarobljenom pravosudnom sistemu od same politike i situacija je iz koje je vrlo teško izaći i osigurati vladavinu prava na bilo koji način“, kaže za Federalni radio Denis Džidić, izvršni direktor Balkanske istraživačke mreže, odgovarajući na pitanje zašto nema institucionalnog-sudskog odgovora na svakodnevno negiranje genocida, iako se to Zakonom karakteriše kao krivično djelo.

 

U susret 2. maju i razmatranju Nacrta rezolucije o Srebrenici pred Vijećem sigurnosti UN-a, a kojom se predviđa, pored ostalog, proglašavanje 11. jula međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida, reakcije iz bh. entiteta Republika Srpska su očekivane. Komentirajući poruke političara iz RS-a i Srbije, kao i održanog mitinga protiv Nacrta rezolucije, Džidić kaže da je riječ o planskom odbijanju suočavanja sa činjenicama o izvršenom genocidu:

 

„Naime, već godinama vidimo razvoj revizionističke politike i narativa koji se tiču ratnih zločina i genocida u Srebrenici, apsolutno odbijanje da se suoči sa sudski utvrđenim činjenicama. To je na jednom općem nivou. S druge strane, to je u izbornoj godini veoma dobar alat populističkim elitama koje su trenutno vladajuće u RS-u, prevashodno Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u.“

Intervju na Federalnom radiju
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Intervju na Federalnom radiju
0 02.05.2024 11:32