Razgovarala Aida Hasanbegović

Denis Čarkadžić o smjeni Vijeća ministara BiH - najgore od Daytona do danas

Ne može pandemija korona virusa biti alibi za nerad Vijeća ministara - najgori saziv od Daytona do danas.

Jedina mogućnost koja bi otvorila prostor za smjenu Vijeća ministara BiH je da padne Vlada Republike Srpske.

Zastupnici Naše stranke, SDP-a i Nezavisnog bloka podnijeli su inicijativu za smjenu Vijeća ministara, navodeći da je u pitanju najneproduktivniji sastav Vijeća do sada.

Najveći broj datih, a neispunjenih obećanja zabilježen je u oblasti ekonomije. Ni traga o usvajanju strateških dokumenata i investicija, posebno u infrastrukturu. Zašto je ovo, kako mnogi tvrde, najgori sastav Vijeća ministara, politolog Denis Čarkadžić navodi da je definitivno najgori jer je  ispunjeno samo jedno obećanje u godinu dana.  Ne može pandemija korona virusa biti alibi. Upravo su ove vanredne okolnosti trebale dati novu energiju i želju da više rade kako bi nas "iščupali" iz ove situacije, a desilo se suprotno. Jedina eventualno, uslovno rečeno  svijetla tačka, u radu ovog Vijeća ministara  je ono što je urađeno na Programu reforme. Prema riječima ministra Podžića urađeno je oko 70 posto. U ostalim oblastima situacija je katastrofalna. Vijeće ministara BiH nije odgovorilo zahtjevima aktuelnog trenutka i jeste najgori saziv od Daytona do danas, kaže Čarkadžić.

Vijeće ministara godinama izbjegava novi zakon o javnim nabavkama. Naime, jedna od obaveza BiH na njenom evropskom putu bila je da u 2020. godini usvoji novi zakon s antikoruptivnim elementima, s obzirom na to da je Evropska komisija u svojim izvještajima u više navrata kritizirala BiH da je postojeći zakon otvoren put kriminalu. Nedopustivo predugo Ministarstvo finansija i trezora BiH nije dostavljalo izmjene zakona koje je uradila Agencija za javne nabavke. Na pitanje ko je glavni kočničar, Čarkadžić kaže da su stvari jasne. To su HDZ i SNSD. Imamo u proceduri izmjene zakona koje su urađene u skladu s evropskim standardima, uputila ih je Demokratska fronta, ali su odbijene. Imamo i naznake da se pokušava progurati zakon koji je gori od postojećeg. Nadam se da neće proći i da će biti prepoznat od mjedjunarodne zajednice.  Čarkadžić vjeruje da će Evropska unija ostati dosljedna onome što je najavio gospodin Sattler, da BiH neće dobiti finansijsku pomoć  EU ukoliko potrebni zakoni ne budu usvojeni u skladu s demokratskim principima. Jasno je zašto se ne usvajaju. Oni koji 25 godina toleriraju takve zakone ne žele da sijeku granu na kojoj sjede, kaže Čarkadžić. 

Vijeće ministara je zakazalo i kad su u pitanje nabavke vakcina. Svjedočili smo totalnoj konfuziji kada su u pitanju nadležnosti, prebacivanju loptice s jednih na druge. To će nas koštati zdravlja, kategoričan je Čarkadžić. To je direktni udar na život građana. Ipak, nada se da BiH neće ostati crna rupa u svijetu, jer neće dobiti priliku da se zaštiti od korona virusa. 

Na pitanje da li vjeruje da će u skorije vrijeme doći do rekonstrukcije ovog saziva Vijeća ministara, s obzirom na to da je smjena upitna, jer odluka o tome ne bi mogla dobiti podršku u Domu naroda, kaže da rekonstrukcija nije moguća, već samo smjena, a za to danas nema uslova. Inicijativa za smjenom Vijeća ministara, prema njegovom mišljenju, ide naruku trenutnom sazivu. Čak i da se izglasa nepovjerenje u Zastupničkom domu, bit će odličan alibi za one koji sjede u Vijeću koji će sutra biti u mogućnosti da kažu, mi nemamo većinu u Zastupničkom domu, ne možemo ništa uraditi, a s druge strane ne možete ih smijeniti. 

Jedina mogućnost koja bi otvorila prostor za smjenu Vijeća ministara BiH je da padne Vlada u Republici Srpskoj, navodi Čarkadžić.

Denis Čarkadžić Federalni radio
Federalni radio sport
0 23.04.2024 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 23.04.2024 22:18
sport Federalni radio
0 23.04.2024 21:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.04.2024 17:19
Federalni radio sport
0 21.04.2024 23:01
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.04.2024 22:49