Delegacija Saveznog ministarstva pravde Republike Austrije posjetila VSTV BiH

Delegacija Saveznog ministarstva pravde Republike Austrije posjetila VSTV BiH

Delegacija Saveznog ministarstva pravde Republike Austrije, predvođena Saveznom ministricom pravde Almom Zadić, zajedno s ambasadoricom Republike Austrije u BiH Urlike Hartman, posjetila je danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), u okviru radne posjete institucijama Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom razgovarala je s predsjednikom VSTV-a BiH Halilom Lagumdžijom, potpredsjednicom Sanelom Gorušanović-Butigan, stalnim članom Predsjedništva VSTV-a BiH Saninom Bogunićem, direktorom Sekretarijata VSTV-a BiH Admirom Suljagićem te šeficom Kabineta Predsjedništva VSTV-a BiH Marjanom Popović.

Tokom sastanka bilo je riječi o modalitetima saradnje i neophodnim reformama u oblasti vladavine prava i funkcionisanja bh. pravosudnog sistema u kontekstu blagovremenog dobivanja statusa zemlje kandidata u postupku pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Istaknuta je posvećenost Vlade Austrije da podrži Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka zajednici Evropskih zemalja, kao i potreba za brzim djelovanjem svih institucija u cilju ispunjavanja uslova za dobivanje kandidatskog statusa. Imenovanje specijalnog atašea za vladavinu prava u jugoistočnoj Evropi Vlade Austrije, ukazuje na to da je Vlada Austrije posvećena unapređeniju pravosuđa u regiji, shodno tome i pravosuđa BiH, što je pozdravljeno tokom sastanaka.

Razgovarano je i o daljoj digitalnoj transformaciji u bh. pravosuđu te je naznačeno da je idući korak razvoj vještačke poslovne inteligencije na temelju strategije koja je u procesu razvoja od strane VSTV-a BiH.

Ministrica Zadić je istakla da je moguć zajednički rad na projektu digitalizacije na nivou EU, imajući u vidu uspjeh koji je BiH postigla u ovoj oblasti i koji bi trebao biti efikasnije predstavljen Evropskoj uniji.

Saradnja bh. pravosuđa i Vlade Austrije bit će nastavljena i u narednom periodu, u cilju podrške reformskom procesu, saopćeno je iz VSTV-a.

federalna.ba/Fena

VSTV BiH Austrija
žrtve migranti Austrija
0 13.08.2022 20:30
Austrija Bosna i Hercegovina saradnja
0 11.08.2022 14:58
Sabina Sarajlija VSTV BiH
0 05.08.2022 17:13
detektivi bolovanje Austrija
0 18.07.2022 14:12